Д-р Малена ГЕРГОВСКА, д.м., дерматолог

Какво трябва да знаем за подготовката и поддържането на кожата през летния сезон?

На прага сме на летния сезон, когато традиционно хората почиват и се излагат на пряка слънчева светлина, на плажа или в планината, затова е важно да знаем как да подготвим кожата си за това!

Първо, задължително трябва да имаме равномерен тен на кожата си. По възможност да сме направили нещо за тъмните петна през зимата. Обикновено тук помагат химическите пилинги, които са възможни до края на месец май. Тези, които се правят с лазер, трябват да приключат не по-късно от месец март.   

За тези, които не са го направили, защото тъмните петна не се махат за ден или два, то тогава могат да използват по-меки депигментиращи препарати, които се прилагат предимно вечер. Обикновено на пазара има доста серуми, които могат да се използват и които вечер внимателно се слагат върху тъмните петна.

Що се касае до деня, категорично трябва фотозащита. Разбира се, много зависи къде сме. Дали сме на морето, където пясъкът се отразява, а капчиците морска вода допълнително служат като лупи и водят до пигментиране на кожата. Ако сме там, ни трябва фотозащита 50+. В каква форма – хубаво е да се посъветвате с вашия дерматолог, защото в зависимост от типа кожа може да се избере крем, мляко или лосион.

Ако пациентът има кожно заболяване, то тогава нещата стоят по-сложно. Например при едно акне може да се използва специална текстура, която включва и анти-акне лекарства и допълнително обогатява тена с фотозащита. Има и такива, които са като спрей и матират кожата, не позволявайки да проличи неприятното омазняване, което често се случва през лятото, а не през зимния сезон.

Ако отидем в друга възрастова група, имаме фотозащита, която е комбинирана с anti-age съставки и за групата 45+. Винаги съветваме пациентите да използват точно този тип препарати, защото едновременно комбинираме няколко съставки в едно. Има кожни болести, при които не е хубаво излагането на пряка слънчева светлина, като напр. лупус, розацеята и др. Тогава, освен фотозащитата, трябва да се погрижим за сламена шапка, очила и т.н. Това важи за всички ни!

От 11.00 часа до 15.00-16.00 часа е добре да сме на сянка и да не сме на плажа. За всички, които все още работим в града и не сме отишли на морето, фактор 30 обикновено е достатъчен за градски условия. За сметка на това през уикенда, ако отидем до близките басейни, язовири и т.н., тогава ни трябва задължително водоустойчива фотозащита. Това е отбелязано на етикета на този тип кремове и масла. Хубаво е да се използват, защото, излизайки от водата, имаме все още останала защита срещу слънцето.

Не бива да пренебрегваме децата. Задължително да се прилага детски фотозащитни кремове! Те са специални, максимално изчистени от консерванти, парфюми и дразнещи съставки. Освен това се срещат под формата на спрей и мляко, защото едно дете на може да бъде накарано да седи мирно на плажа и майката максимално бързо трябва да нанесе фотозащитата.

Много често обаче се оказва, че фотозащитата не е в достатъчно количество. Обикновено слагаме един тънък слой и разчитаме, че целия ден сме защитени. Това изобщо не е така. Въпросът е фотозащитата да бъде в достатъчно количество и да се подновява достатъчно често, което означава през 3-4 часа, ако през това време продължаваме да седим на слънце.

Кои са най-честите кожни проблеми и заболявания, които могат да възникнат от продължителното излагане на пряка слънчева светлина и неправилно взетите мерки при защита от слънчевите лъчи?

На първо място е най-злокачественият тумор в кожните болести. Смята се, че правопропорционално честотата на развитие на меланома в късна възраст е равна на рисковите изгаряния в детска възраст. Това означава, че децата трябва да бъдат пазени от изгаряния от родителите си, за да може да не се получи тежко изгаряне, тъй като това ще увеличи риска от развитие на меланом в късна възраст, като данните са от световната статистика за това заболяване.

Що се отнася до другите два типа кожни тумори – базо- и спиноцелуларен карцином, отново много чести в кожната патология, те също се влияят от слънцето, особено базоцелуларният карцином. Това предимно е свързано с хора, които работят на открито и са изложени на т.нар. „професионален риск”. Това са най-вече моряците, земеделците, като за тези хора трябва да има периодични задължителни прегледи, в които да се наблюдават всички рискови обриви и изменения по кожата. Всеки един от тези тумори трябва да бъде рано и на време опериран и третиран.

При други заболявания като лупус еритематозус наистина пациентите не трябва да бъдат на слънце. Розацеята и акнето също се влошават от слънцето.

Има кожни болести обаче, на които слънцето влияе много благотворно.

Нека не забравяме, че под влияние на слънцето синтезираме вит. D и увеличаваме антимикробните свойства на кожата си, а и нашето настроение се повишава. Така че, не можем да заклеймим слънцето само като враг, освен ако не боледуваме от специфични кожни заболявания.

При какви кожни реакции след излагане на слънце трябва да се потърси лекарска помощ?

Накратко, при всички. Има кожни реакции, които са свързани не само със слънцето, а и с някои растения. Това са класическите фито-фото дерматити, при които, ако си наберем хубав букет на горската поляна, след това можем да направим екзема, защото растението отделя различни токсини и алергични вещества. Те сами по себе си няма да ни навредят, но в комбинация със слънцето могат да предизвикат тежка екзема. Да не забравим да споменем и т.нар. дерматити, които в литературата се наричат „мексиканска бира”, но всъщност те се причиняват от лайма, който е част от коктейлите. Когато се пият на плажа, самите изцедени цитрусови плодове, ако попаднат върху кожата ви, в комбинация със слънцето, може да причинят дерматит.

Ако на плажа или в планината кожата ви изгори, с какви препарати трябва да я третирате и какво да предприемете?

Трябва да се обърнете към лекар и да се сложи емолиент. Потърсете медицинска помощ, ако изгарянето е тежко, особено ако се появят и мехури.

За повече информация и записване на час за консултация:     

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook