В сезона, когато пресните плодове изчезват от щандовете в магазините, специалистите напомнят, че сушените също носят не малко ползи за здравето. Те поддържат работата на имунната система и предотвратяват различни болести.

Кои са най-полезните сушени плодове

Смокини

От сухата кашлица е трудно да се избавим, дори ако простудата е отстъпила. Специалистите са убедени, че сушените смокини могат да се справят с този проблем. Те са много полезни и при бъбречни заболявания. Сушените смокини съдържат много хранителни вещества, които подобряват дейността на стомашно-чревния тракт и на сърдечносъдовата система.

Кайсии

Тези сушени плодове са богати на компоненти, които разширяват и пречистват кръвоносните съдове, благодарение на което се подобрява здравословното състояние на хората. Сушените кайсии съдържат и магнезий, който е полезен за сърцето. Освен това те действат благотворно върху бъбреците, главния мозък, подобряват паметта.

Стафиди

Те са незаменими за хората, които са раздразнителни, защото успокояват. Стафидите са богати на калий, затова се борят срещу стареенето. Но хората, които са склонни към затлъстяване, трябва да внимават с тях, защото съдържат много захар.

Сини сливи

Тези сушени плодове се употребяват за подобряване на метаболизма, както и при проблеми със стомашно-чревния тракт и хипертония.

Вишни

Сушени вишни трябва да ядат хората, живеещи в големите градове, защото благодарение на съдържащия се в тях пектин, пречистват организма от различните химически вещества. Сушените вишни са богати на калий и магнезий.

Сподели във Facebook