Ябълките са едни от най-полезните плодове, а доскоро се препоръчваше те да се ядат със семките, защото имали изключително здравословен ефект за организма и дори предотвратявали рак.

Само преди дни обаче специалистите предупредиха, че семките на ябълките са опасни. Те даже могат да причинят смърт, пише The Times of India. Причината е, че в семките на ябълките се съдържа амигдалин, вещество, което при контакт с храносмилателните ферменти на човека освобождава цианид. Самият амигдалин се състои от цианид и захар, които  се превръщат в организма на хората в циановодород.

Цианидът е една от най-популярните отрови. Той убива организма, нарушавайки притока на кислород. Освен в семките на ябълките, той може да се открие още в костилките на кайсиите, прасковите, вишните и сливите.

Учените твърдят, че ако човек изяде примерно чаша семки от ябълки, може да умре. Концентрацията от 0,5 до 3,5 милиграма цианид на килограм тегло е опасна. А в един грам семки от ябълки се съдържат до 0,24 милиграма цианид. Той уврежда сърцето и главния мозък. Резултатът е пристъпи, напомнящи епилептичните, задух, тремор, спазми, учестено сърцебиене, понижено кръвно налягане, загуба на съзнание, слабост, кома, смърт. Доста сериозен коктейл от здравословни проблеми, за да стоим настрана от семките на ябълките.

 

Сподели във Facebook