Здраве

28 Септември 2012

3886

Животът днес

Недоизлекуваните уроинфекции стават хронични


 

С проф. Димитър Младенов, уролог в УМБАЛ „Александровска”, разговаря Галина Спасова

- Проф. Младенов, какво отражение имат урологичните възпаления върху общото състояние на организма?
- Възпалителните заболявания в урологията не са редки, предизвикват се от различни причинители и могат да обхванат цялата отделителна система, като се започне от бъбреците, пикочния мехур, простатната жлеза. Примерно възпалителните заболявания на бъбреците могат да бъдат предизвикани както от обща инфекция, попаднала в организма, така и от други фактори, които могат да я поддържат. Така например при камъни в бъбреците е налице калкулозен пиелонефрит, възпаление на бъбречния паренхим. Жените особено често боледуват от цистит, възпаление на пикочния мехур. Това е лесно обяснимо, тъй като инфекцията може да попадне по десцендентен път – т.е. една обща инфекция може да засегне както всички органи, така и конкретно пикочния мехур, но тя може да възникне и по асцендентен път, от долу нагоре. Тъй като женската уретра е по-къса, по-широка, намира се много близо до влагалището, където има подходяща среда за развитие на бактерии, и оттам инфекцията лесно попада в пикочния мехур.

- Установява ли се откъде е тръгнала инфекцията - при цистит да речем?
- Много е трудно да се установи, защото една елементарна простуда при жената може да доведе до цистит, разбира се, и при мъжа, но по-често при жената. Също така и най-често при полов контакт. При мъжа при полов контакт инфекцията обикновено попада в простатната жлеза. Там също механизмът може да бъде по кръвен път, по лимфен път - една обща инфекция на организма - или по асцендентен път. Тоест при мъжа при полов контакт най-често инфекцията попада в простатната жлеза и се развива т.нар. остър простатит, който впоследствие, ако не бъде лекуван правилно, преминава в хроничен простатит.

- С какъв причинител се срещате най-често?
- Причинителите могат да бъдат много разнообразни, но най-често това са Ешерихия коли, стрептококи, стафилококи, може да е хламидиална инфекция, може да бъдат гъбички, кандида, може да е Трихомонас вагиналис. И затова правилният подход в тези случаи е не да се започне лечение на сляпо, „изстрел в тъмното”, а да се направи микробиологично изследване, да се види какъв е причинителят и да се започне съответното лечение. Антибиотикът трябва да е в необходимата дозировка, да се приема достатъчно дълго време и трето - да бъде подходящ за установения причинител. Не се ли спазват тези принципи, ефектът от лечението е минимален. Затова пациентът трябва своевременно да търси консултация с уролог и да провежда точно предписаното му лечение. Пак се връщам на жените. Неподходящото облекло, особено за младите момичета се отнася, простуда на краката, на кръста винаги предразполагат към възникване на цистит.

- Защо акцентирате толкова върху простудата, след като причинителят е бактерия?
- Защото простудата намалява защитните сили на организма и той става по-възприемчив към евентуална тлееща бактериална инфекция. Освен лекарствата с активна субстанция, каквито са антибиотиците, има различни други препарати, представляващи извлеци на растителна основа, и съответно те могат, ако не да излекуват, да подпомогнат оздравителния процес.

- По силата на какви качества?
- Повишават защитните сили на организма, вкарват го в по-добра кондиция и подпомагат активното антибиотично лечение. И тук важи абсолютно принципът, че ако не помогнат, няма да навредят. Така че ние винаги съветваме нашите пациенти заедно с активните субстанции да приемат чайове, билки. Сред предлаганите на пазара е и новият продукт „Урокомфорт” на базата на американската червена боровинка.

- Има ли предразположеност към уроинфекции и защо някои жени редовно страдат от цистит например?
- Обикновено става дума за инфекция, която веднъж се е проявила, но може би не е доизлекувана своевременно и е активна. Тя се потиска в резултат на лечението, пациентката се чувства добре, но когато се появят отново предразполагащи фактори - по-влажно, по-студено време, - тогава най-често се обострят тези цистити. Освен това е много важно жената да ходи редовно на гинеколог, за да се елиминира инфекция от влагалището, която може да попадне в пикочния мехур.
При мъжете урологичният преглед е необходим във връзка с доброкачествената простатна хиперплазия и ранната диагностика на простатния карцином.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 22