Специалисти от Австралийския национален университет установиха, че вредните храни са сериозен рисков фактор за когнитивни проблеми, които може да се появят много по-рано, отколкото се е предполагало.

„Ние доказахме, че нездравословното хранене и липсата на физически упражнения в продължителен период от време значително повишават риска от диабет тип 2 и съществено понижават функциите на мозъка, което заплашва с деменция“, съобщиха учените.

Според тях днес много хора ежедневно употребяват средно около 650 калории повече в сравнение с начина на хранене преди 50 години. Специалистите са изчислили, че тези калории може да се получат от стандартно меню в заведенията за бързо хранене – хамбургер, пържени картофки и една газирана напитка.

Известно е, че употребата на много калории и ниската физическа активност водят до затлъстяване и диабет. Австралийските специалисти обаче доказаха, че има връзка между диабет тип 2 и влошената мозъчна дейност. За съжаление това вече се случва все по-често и при хора на средна възраст, бият тревога учените.

Сподели във Facebook