Здраве

24 Октомври 2016

1850

Животът днес

Община Стара Загора засия в розово в сряда вечерта в знак на съпричастност към страдащите от рак на гърдата и рак на шийката на матката и като апел към всички жени да посещават профилактични прегледи.  Проявата сложи официално началото на четиримесечната кампания „По-силни срещу рака“ на Комплексния онкологичен център - Стара Загора, социалната мрежа за здраве CredoWeb  и в. „Животът днес“.

Инициативата стартира в първите дни на октомври, ще продължи четири месеца и се провежда с подкрепата на община Стара Загора. В знак на солидарност в битката с рака на гърдата в розово са били осветявани емблематични сгради по света като Айфеловата кула, Бъкингам, Емпайър Стейт Билдинг и Буурж Халифа в Дубай.

В рамките на кампанията се провеждат безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза и шийката на матката. В КОЦ за 2015 г. през стационарния блок са преминали над 10 000 болни, а в Диагностично-консултативния блок са извършени 35 хил. прегледа.

По време на хепънинга, проведен пред общинската администрация, зам.-кметът Красимира Чахова благодари на управителя на центъра д-р Петър Чилингиров за предоставената възможност на жените от Стара Загора за безплатно изследване и ранна диагностика. Тя припомни, че годишно в България 1200 жени стават жертва на онкозаболявания заради липса на навременна диагноза и профилактика.

Информацията премахва страха. Цел на кампанията е да провокираме дамите да се изследват, както и да промотираме ранната профилактика на тези социалнозначими заболявания", подчерта д-р Чилингиров.

Той припомни, че безплатни профилактични прегледи за рак на шийката на матката и рак на гърдата се провеждат постоянно и целогодишно в Комплексния онкологичен център.

Своите послания в подкрепа на страдащите от заболяването и за ранна превенция отправиха със свои изпълнения актрисата от ДТ „Гео Милев“ Елена Азалова, певицата Мадлен Ковачева, актьори от кукления театър и общинският ансамбъл „Загоре“. В събитието се включиха д-р Антония Тодорова от общинския отдел „Здравеопазване“, представители на „Зонта Клуб“ и Сдружение „Свят без граници“, с чиято подкрепа се осъществява кампанията.

Свикнали сме да си мислим, че имаме други приоритети в днешния ден, а дали здравето е от тях?! Това може да не касае вас, може да сте мъже, но имате майки, приятелки, познати. Не отлагайте за утре, направете крачката днес! Ние я направихме, заповядайте на преглед в онкологичния център в Стара Загора. Аз направих своя преглед, направете го и вие!“, призова Милена Илиева от „Свят без граници“.

Младежи от Международния младежки център раздаваха безплатни информационни брошури.

Безплатните профилактични прегледи в рамките на кампанията се извършват в специализираните кабинети на КОЦ след предварително записване на телефона на регистратурата - 042/ 614 196. 

Сподели във Facebook