Отшумяха най-големите зимни празници -  с цялата си емоционална приповдигнатост, мили срещи, подаръци и ... много хапване и пийване. Но след всичко това нерядко се чувстваме буквално изцедени.

- Проф. Чавдаров,  какви  изпитания поставят пред нервната ни система дългите празници.
- Това, което най-сериозно засяга мозъка, е алкохолът, а употребата му е просто задължителна по празници. Лошото е, когато следва нещо, което в медицината наричаме вейсалгия, а на обикновен език - махмурлук. Той има най-различни прояви, голяма част от тях са стомашно-чревни – гадене, повръщане, непоносимост към светлина... По-съществени са обаче проявите от страна на нервната система – нарушена концентрация, главоболие, сънливост, отпадналост, шум в ушите, неработоспособност. Това състояние може да продължи до 24 часа. А ако се припокрие с ново поемане на алкохол – става наистина неприятно. Проблемът е какви спиртни напитки пием и какво количество. Всеки човек понася алкохола различно. Някои имат един много мощен ензим, който бързо ликвидира малките количества. Други хора много по-трудно се справят с приетото количество и много по-бавно го изхвърлят. За препоръчване е да се избере само една напитка - примерно 2 до 3 чаши вино, 2 до 3 бири, за тези, които обичат концентрати – между 50 и 100 мл качествена напитка. 

- Това, че обикновено се приема с храна, не намалява ли токсичното действие на алкохола?
- Съществена е ролята на храната. Тя е нож с две остриета. От една страна, замезването е свързано с разреждането на алкохола, той действа по-бавно, но за сметка на това много по-продължително и последиците са по-неприятни. Междинните продукти от обмяната му са до 30 пъти по-токсични, отколкото самия алкохол. Следователно винаги трябва да подбираме питието. Най-безвреден е най-чистият алкохол. Всички допълнителни вещества, които правят неговия букет, водят до влошаване на характеристиките. Затова се казва, че колкото по-тъмен е алкохолът, толкова по-вреден е. И българите трябва добре да помнят – не може да има качествен алкохол, произведен при домашни условия. Триадата, която така често съпътства поредицата от празници – алкохол, цигари, безсъние – е направо жесток удар за нервната система. И тогава се получават тежки, кризисни състояния като припадъци, загуба на съзнание.

- Ако все пак този удар е допуснат, понеже празничните вечери обикновено преливат в нощи...
- Няма абсолютен антидот против махмурлука. Аспиринът (ако няма човек проблеми със стомаха), както и всички други лекарства, които облекчават болката в ставите, могат да помогнат. Бирената мая също според различни изследвания е добро средство за преодоляване на махмурлука. Науката не потвърждава идеята на Хемингуей за доматения сок, но много разпространено средство по света е съчетанието на кока-кола с мляко. Кафето е измамно средство, в никакъв случай не бива да се приемат енергийни напитки. Те изцеждат нервната система, а тя е под интоксикация, страда. Също е вредно да се излезе на студено за „освежаване”, противопоказан е горещ душ, вана или сауна. Трябва да се знае, че след поредица от дни, в които се приема алкохол, „опашката” остава още седмица-две - с отслабване на реакциите, на паметта. Тези неща са много коварни.

- В опасната триада споменахте и безсънието.
- Една-единствена безсънна нощ, дори без алкохол, води до много тежки последици. Ако са 2-3 вечери с недостатъчен сън, се наблюдава феноменът интрузия – при бодърстване, в ежедневната дейност се вмъкват „парченца”, елементи от сън.  В превод  думата означава нежелан, неканен гост. Това е особено опасно при работа с машини, както и при шофиране. Има такава психологическа нагласа – когато човек е в празничен период, той се отпуска и съответно се отделят хормоните на щастието. Щом организмът се мобилизира за работа в обичаен режим, се отделят реактивни, точно противоположни хормони. И този бърз преход понякога е драматичен – човек не чувства ефекта от почивката. За по-бързо и безопасно възстановяване, за общо стимулиране и възвръщане към нормалните функции бих препоръчал препарата Амбинор. Той е подходящ винаги, когато човек има нужда от повече тонус.
 


 

Сподели във Facebook