Пролетта е сезонът, когато организмът ни започва да изпитва най-силно недостиг на витамини и микроелементи. Пониженият ни през зимата имунитет води до обостряне на хроничните заболявания. Това е естествено, защото натрупаните през лятото полезни вещества започват да се изчерпват. Последиците са все по-чести оплаквания от умора, изтощение, сънливост, раздразнителност, депресия.

В медицината това състояние се нарича хиповитаминоза. Но от повишено постъпване на витамини през пролетта се нуждае организмът на абсолютно всеки човек. Тяхното осигуряване обаче не е толкова лесно, ако разчитаме на храненето. Причината е, че все още не е дошъл сезонът на плодовете и зеленчуците, а замразените и консервирани продукти не могат да запълнят дефицита на уникалните органични елементи, без които е невъзможно нормалното съществуване на организма ни. Количеството на необходимите ни витамини зависи от различни фактори като физически труд, режим на хранене, сезон. Но независимо от тях или от здравословното ни състояние те трябва да се употребяват всекидневно, затова без комплексите от витамини, които се предлагат в аптеките, няма да възстановим витаминния баланс. Приемът на полезните вещества е най-препоръчителен през пролетта и есента.

Не бива да забравяме и че недостигът на витамини оказва влияние не само на общото ни състояние, а и на външния ни вид. При дефицит на витамини лицата на хората придобиват сивкав оттенък, под очите се появяват тъмни кръгове, кожата става груба и започва да се лющи, косата оредява. 

Симптоми на хиповитаминозата

  • Трудно събуждане сутрин, усещане за изтощение и разбитост;
  • Сънливост през деня, вялост, умора;
  • Разсеяност, невъзможност за концентрация, неспособност да запаметим информация за по-дълго време;
  • Раздразнителност, депресия;
  • Прекомерно суха кожа;
  • Често главоболие.

    За да върнем организма си в нормално състояние, трябва да знаем какво е действието на отделните витамини, които е задължително да приемаме през пролетта:
  • Витамин А

Този витамин може да осигури добрия вид на кожата ни, която е пострадала от зимните студове и недостига на полезни вещества. Дефицитът на витамин А може да се отрази негативно и на зрението ни. Хората, които обичат да посягат към чашката, най-често страдат от недостиг на този витамин, защото всякакви спиртни напитки препятстват пълноценното му усвояване от организма.

  • Витамин С

Той предпазва организма ни от различни инфекции, повишава имунитета и в променливото пролетно време държи простудните заболявания настрана.

  • Витамин D

Този витамин се изработва в организма ни под въздействието на слънчевите лъчи. Той e необходим за нормалния калциево-фосфорен баланс, помага за усвояването на калция, възстановява ноктите, косата и костната тъкан, отговаря за здравината на зъбите. Затова витамин D е незаменим за децата. Тъй като през пролетта ултравиолетовите лъчи все още са доста оскъдни, набавянето на витамин D задължително трябва да мине през аптеката.

  • Витамин E

Той зарежда отслабналия ни организъм със сила и енергия, възстановява мускулната система. Дефицитът на витамин Е се отразява върху добрия вид на кожата ни. Появяват се бръчки и тя губи еластичността си. Освен това недостигът на този витамин негативно влияе и на всички възстановителни процеси в организма. Ако раните ни по-трудно зарастват, причината е в дефицита на витамин Е. Той обезврежда и натрупаните през зимата токсини и насища клетките с жизнена енергия. Специалистите препоръчват витамин Е да се приема в комбинация с витамин А, защото двата препарата допълват и усилват действието си.

  • Витамини от групата В

Те обезпечават кислород за тъканите в организма ни, помагат да се справим с умората, възстановяват нервната система и подобряват обмяната на белтъчините в клетките. Дефицитът на витамините от групата В е най-забележим и опасен. Добрата работа на централната нервна система зависи от тях. Те предотвратяват опадването на косата, регулират сърдечния ритъм, помагат за по-бързото заздравяване на язви и рани на лигавицата и др.

Трябва да припомним, че особено чувствителни към недостига на витамини през пролетта са децата, бременните жени и хората с хронични заболявания.

Сподели във Facebook