Здраве

26 Септември 2019

1630

Животът днес

При жените над 40-45-годишна възраст започва да се променя хормоналният фон. Яйчниците вече не са така активни, намалява нивото на естрогените. Понижава се и функцията на щитовидната жлеза поради неблагоприятната екология, честите негативни преживявания и стресът. Всичко това влошава състоянието на кожата, на нервната система и на обмяната на веществата. Въпреки че употребяват същото количество храна, поради забавения метаболизъм, повечето жени започват да напълняват. Променя се целият им външен вид и то не в положителна посока.

Според лекарите жените над 45 г. се нуждаят от по-малко калории, но и от допълнителни хранителни вещества, които ще им помогнат да поддържат доброто си здравословно състояние по пътя към менопаузата. Затова, ако искат да отложат стареенето, трябва да включат в менюто си например продукти, съдържащи фитоестрогени, които влияят благотворно върху хормоналния фон. Кои са те:

Соя

Специалистите съветват жените да заменят част от традиционните месни и млечни продукти със соеви. В състава на соята присъстват фитоестрогени, чиято употреба помага да се балансира нивото на половите хормони, което се понижава с приближаването на менопаузата. Соята помага и да се намали концентрацията на вредния холестерол, което понижава риска от сърдечносъдови болести.

Киселомлечни продукти

Известно е, че с напредването на възрастта костите на жените стават по-крехки. За да се предотврати остеопорозата, учените съветват да се повиши консумацията на калций. Най-добрият вариант се оказват киселомлечните продукти и сирената, които се усвояват по-лесно от организма в сравнение с млякото.

Куркума

Резултатите от изследвания са доказали, че редовната употреба на куркума поддържа активността на мозъка и помага да се предотврати интелектуалният спад, който е неизбежен с възрастта.

Тиквени семки

Още една особеност на женския организъм е, че с напредването на годините се увеличава рискът от анемии, свързани с недостига на желязо и понижаването на хемоглобина. А тиквените семки са отличен източник на желязо. Те съдържа още витамините А и Е, поддържащи кожата млада.

Гъби

Тьхната употреба предпазва жените от дефицит на витамин D, който е необходим за регулиране на нивото на калций и фосфор в организма. Затова този витамин е изключително важен за ставите, мускулите и зъбите.

Чай

Зеленият и черният чай са богати източници на флавоноиди. Учените твърдят, че тези антиоксиданти намаляват риска от появата на различни видове рак. Опасността е най-голяма при жените на възраст от 50 до 79 години.

Скумрия

Тя е една от най-достъпните мазни риби, съдържаща омега 3 мастни киселини. Редовната употреба на скумрия намалява риска от рак на гърдата. Освен това тя помага на женския организъм да се снабди с витамин D, както и с висококачествени белтъчини, необходими за предотвратяване на загубата на мускулна маса с възрастта.

Ябълки

При много жени след 45 г. е установен дефицит на витамин С, а ябълките са отлично решение на този проблем. Тези плодове зареждат организма и с фолиева киселина (витамин В12), както и с флавоноиди.

Сподели във Facebook