Деменцията е глобален проблем на общественото здравеопазване, който засяга около 50 милиона души по целия свят, а всяка година се регистрират нови 10 млн. случая. Такива са данните в доклада на Световната здравна организация (СЗО).

Заболяването е една от основните причини за инвалидизация на възрастните хора и може силно да влоши живота, както на пациентите, така и на техните близки. Засега лечение не съществува, но някои профилактични мерки може да забавят или отложат появата и прогресирането на заболяването.

„Очаква се, че в близките 30 години броят на хората, страдащи от деменция, ще се утрои. Научните данни потвърждават нашите подозрения, а именно, че това, което е полезно за сърцето, е полезно и за мозъка ни“, съобщи Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

В първото ръководство на организацията се изтъква, че понижаването на риска от деменция е свързано с редовната физическа активност, здравословното балансирано хранене, отказа от пушене, намалената употреба на алкохол, както и с поддържането на нормално кръвно налягане, ниво на холестерола и на захар в кръвта.

Учените препоръчват особено внимание да се обърне на Средиземноморската диета, която според последните изследвания намалява риска от появата на когнитивни нарушения и от болестта на Алцхаймер.

„Въпреки че на някои хора не им е провървяло и са наследили комбинацията от гени, повишаваща риска от появата на деменция, много от тях могат да намалят вероятността от развитие на заболяването, водейки здравословен начин на живот“, казват учените.

Сподели във Facebook