Учени от САЩ  откриха най-достъпното от всички евтини хранителни продукти „лекарство“ срещу сърдечносъдови болести и затлъстяване. Специалистите препоръчват всеки ден да ядем по шепа боб – този навик ефективно предпазва сърцето и е идеална профилактика срещу натрупването на мастна тъкан. Предимствата на фасула са, че той съдържа в големи количества белтъчини и целулоза.

За да стигнат до този извод, американските учени провели експерименти с лабораторни мишки, като добавили боб в менюто им. Резултатът бил впечатляващ – теглото на мишките се понижило, а и нивото на холестерола им съществено спаднало.

Според специалистите здравословният ефект от фасула по отношение на сърдечносъдовата система е актуален и за хората. Ежедневната порция боб действително понижава риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет и инсулт, категорични са изследователите.

„Фасулът се препоръчва на тези, които страдат от хипертония, атеросклероза, проблеми със сърдечния ритъм и други заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Той е незаменим за хора с отслабнала и проблемна нервна система: употребата на фасул бързо помага да се възстановят силите. Освен това бобът е отлична профилактика срещу туберкулоза“, твърдят учените. Според тях фасулът позитивно влияе и върху състоянието на пациенти с диабет тип 2.

Сподели във Facebook