Здраве

6 Октомври 2017

Животът днес

Специалисти от американския център, занимаващ се с контрол и профилактика на заболяванията (CDC), обявиха, че с наднорменото тегло трябва да се води непрекъсната битка. Според учените в повечето случаи причина за появата на рак е затлъстяването. Изводите си те направили, след като изследвали историята на заболяванията при 630 хиляди американци. Медиците открили 13 вида рак, които са свързани със затлъстяването. Канцерогенните заболявания вследствие на наднорменото тегло поразявали най-вече мозъка, стомаха, панкреаса, жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, хранопровода и дебелото черво.

Учените отбелязват, че случаите на заболяване от другите разновидности на рака от 2005 до 2014 г. са намалели с 13%. Броят на пациентите с рак обаче, причина за който е затлъстяването, е нараснал със 7%.

Специалисти от Великобритания стигнаха до същия извод – затлъстяването е непосредствено свързано с развитието на рак при хората. Освен това наднорменото тегло, придобито в детството, влияе върху риска от това заболяване в напреднала възраст. Според учените от Имперския колеж в Лондон девет вида рак, между които и ракът на гърдата, определено по-често се срещат при хора, които страдат от лека до крайна форма на затлъстяване.

Сподели във Facebook