Основна причина за смъртност в съвременния свят са сърдечносъдовите заболявания. Затова и за много пациенти единственото спасение е трансплантацията. Но намирането на подходящ донор отнема много време, затова често се налага трансплантиране на изкуствено сърце, което за известен период може да реши проблема.

В наши дни изкуствените органи притежават съществени недостатъци, но швейцарски учени от Цюрих направиха истински пробив в тази област. Те създадоха първия прототип на меко, леко и компактно сърце, направено от силикон с помощта на 3D принтер. Техническите параметри на импланта  практически съвпадат с оригиналния човешки орган: масата на модела е 390 грама (при хората се движи от 250 г при жените до 330 г при мъжете), обемът е 679 куб. см. Конструкцията на изкуственото сърце от силикон напълно повтаря човешкото и представлява „моноблок“ с лява и дясна камера, има и тръби, които съответстват на аортата и вените.

Тестването на прототипа е направено с помощта на течности, чийто вискозитет е аналогичен с този на кръвта, честотата на свиване на изкуственото сърце съответства на 80 удара в минута, което още повече го доближава до истинския орган.

Основният проблем, с който са се сблъскали учените, е нетрайността на материала. Силиконовото сърце е работило 30-40 минути, но специалистите са обнадеждени, че прототипът им има бъдеще и в момента започват работа по удължаване на живота му.

Сподели във Facebook