Здраве

27 Февруари 2021

Животът днес

От Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че броят на заболелите от COVID-19 рязко е започнал да намалява в световен мащаб. Независимо от непрекъснато появяващите се мутации, коронавирусът губи силата си. Учените се основават на информацията за предишни пандемии и дават нови надежди с много добри прогнози.

Според СЗО броят на новорегистрираните случаи на COVID-19 стремително пада в продължение на шест седмици поред. А това е много по-бързо и силно от очакваното. По официални данни пикът на пандемията е бил през втората седмица на януари, когато всеки ден по света са се заразявали над 700 хиляди души. Днес техният брой е два пъти по-малък – около 350 хиляди. Тенденцията се наблюдава на всички континенти, с изключение на източното Средиземноморие. Специалистите отчитат и факта, че се появяват нови щамове, а и в много държави строгите мерки се премахват. Въпреки това според експертите пандемията е започнала да отстъпва.

Броят на починалите от коронавирус също е намалял два пъти в продължение на един месец. А това се регистрира за първи път от началото на пандемията. Някои специалисти дори обявиха, че според тях вирусът ще бъде победен само след няколко месеца.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус обаче предупреди: „Сега е необходимо да стабилизираме тенденцията. Пожарът все още не е потушен и ако не се борим с него по-нататък, той отново ще избухне“.

Сподели във Facebook