Мерките срещу коронавируса през последните месеци промениха чувствително хранителните навици на хората. Закриването на ресторантите, заведенията за бързо хранене и кафенетата принудиха много домакини да готвят вкъщи. А не бяха малко и тези, които откриха предимствата на домашната кухня. Според статистиката продажбите на брашно са скочили забележимо по целия свят, а много хора се върнаха към рецептите на майките и бабите си.

Изследванията отдавна са доказали, че домашно приготвената храна е много по-полезна и здравословна от готовата или полуготовата.

Данните за хранителните навици на европейците през 2019 г., т.е. преди пандемията, показват, че употребата на плодове, зеленчуци и фибри е под препоръчваното ниво, а на захар надскача здравословните количества. Според последните изследвания обаче покупките на замразени продукти и консерви значително са нараснали. Въпреки че много хора свързват здравословното хранене единствено с пресните продукти, учените доказаха, че замразените и консервираните могат да бъдат добра алтернатива и част от правилното хранене.

Така че пандемията се оказа в полза на здравословното хранене, а някои хора може трайно да си създадат навика да готвят вкъщи и да избягват заведенията за фаст фууд.

Сподели във Facebook