Здраве

27 Октомври 2019

Животът днес

Печените ябълки съчетават спомени за детството, забележителен вкус и много ползи за здравето. Не на последно място те са лесни за приготвяне и достъпни за всеки. А есента и предстоящата зима са сезоните, през които ароматът на печени ябълки може да се усети в много домове. Те са и един от малкото десерти, които лекарите препоръчват.

Трудно е да се каже печените или сурови ябълки са по-полезни, но според изследванията те оказват почти едно и също влияние върху състоянието на организма. Разликата е основно във вкуса им, а не в съдържанието на полезни вещества.

В някои случаи печените ябълки водят пред суровите. Те са по-полезни за хора, страдащи от заболявания на храносмилателната система, за малки деца и за пациенти, при които употребата на фибри е противопоказна. При гастрит и язва суровите ябълки трябва да се избягват, но печените може да се консумират в неголеми количества.

Печените ябълки често се използват в диетичното и лечебно хранене, защото съдържат само 47 калории на 100 грама. Естествено, добавянето на различни подправки или захар променя енергийната им стойност.

В техни състав присъстват:

  • Витамини: А, групата В, С, Е, Н, РР. Най-голямо е количеството на витамин В6, който е изключително важен за нормалното функциониране на организма;
  • Минерали: йод, никел, магнезий, желязо, калий, калций, фосфор, бор, рубидий и др.;
  • Органични киселини;
  • Нишесте;
  • Дизахариди.

Защо са полезни печените ябълки

  • Основно предимство на печените ябълки е, че те активират дейността на сърдечните мускули, защото съдържат калий.
  • Печените ябълки извеждат песъчинките от бъбреците, както и излишния холестерол.
  • Най-благоприятно въздействие оказват върху стените на стомаха и червата, пречистват храносмилателната система, предотвратяват гастрита и язвата. Помагат при киселини, колики и отравяне.  
  • Печените ябълки предпазват зрението от дегенеративни процеси, които се появяват с възрастта. Заслугата е на съдържащия се в тях витамин А.
  • Високата концентрация на фосфор и калций в печените ябълки може да подобри състоянието на зъбния емайл и да предотврати появата на кариеси.
  • Желязото и магнезият в печените ябълки подобряват състоянието на кожата, като намаляват пигментациите. Помагат при псориазис и дерматит.
Сподели във Facebook