Здраве

27 Април 2016

2866

Животът днес

Последиците от недоспиването са не само умора, понижен тонус и недостиг на сили. Хроничната липса на сън може да стане причина за сериозни проблеми със здравето като затлъстяване, захарен диабет, сърдечносъдови заболявания. Въпреки това не всеки човек може сам да определи, че страда от недостиг на сън. Най-баналното заспиване „в движение“, докато пътува с градския транспорт например, според специалистите е крайна степен на изтощение. Организмът обаче започва доста преди това да предупреждава. Затова е добре по-често да се вслушваме в сигналите, които ни дава. Само така ще успеем да разберем кога ситуацията започва да излиза от контрол.

Според специалистите има пет сигурни признака, че страдате от недоспиване:

1. Трупате излишни килограми

Появата на наднормено тегло най-често се приписва на обездвижването и седящата работа. Но определено се пренебрегва връзката между излишните килограми и недоспиването. Не се обръща внимание и на изведнъж появилия се зверски апетит. Според лекарите обаче, когато на човек не му достига сън, организмът включва режим за икономии на енергия. И тъй като запасите няма откъде да се попълнят, той започва да използва най-простия и максимално достъпен начин – храненето. Трябва да се отчете още един факт – при недоспиване организмът се намира в стрес, затова често започва да се запасява с калории за всеки случай. Затова, ако в продължение на известно време ви тегли към нещо сладко и калорично, опитайте се да си вземете тайм аут и добре да отдъхнете.

2. Изнервени сте

Нерядко хората, които малко спят, забелязват, че са станали раздразнителни и прекалено импулсивни. Постъпките им трудно се поддават на обяснение, а нивото им на нервна възбуда буквално излиза от контрол.

Почивката е изключително необходима за тялото ни – тя позволява да възстановим силите си, да се заредим с бодрост и енергия. Ако организмът се труди повече, отколкото отдъхва, той се „паникьосва“, защото за него това е сигнал, че нещо не е наред. Тогава той включва режим на съмосъхранение, а за другите дейности просто няма енергия и ги изпуска от контрол. Това е причината човек да излезе от себе си, да постъпи некоректно и некрасиво.

3. Паметта ви се влошава

Дефицитът на сън естествено засяга и паметта. Ако забравяте какво сте искали да направите буквално преди минута или непрекъснато влизате в интернет, за да търсите нещо, но не помните какво – трябва да си дадете отдих.

Основната задача на организма е да съхрани жизнената дейност на най-важните органи. Всичко останало е второстепенно, затова временно се преустановява неговата поддръжка. Искате ли всичко да помните, променете графика си и си осигурете още няколко часа сън. Сами ще видите, че паметта ви постепенно започва да се възстановява.

4. Губите координация

Веднъж се удряте с лакът във вратата, втори път – пак, а ако това продължи и загубата на координация се превръща в норма за вас, значи нещо не е както трябва. Стресът заставя тялото ви да се държи нелогично и нестабилно. Затова, ако не ви достига сън, може да забележите, че по-често се натъквате на ъглите и чувствате, че пространството около вас се е видоизменило – прекалено се е разширило или стеснило.

5. Имунитетът ви се понижава

Когато човек често боледува, това се свързва обикновено с понижен имунитет или с други фактори. Но не и с недостиг на сън. Макар че именно недоспиването може да стане основна причина за сериозно понижаване на защитните сили на организма. Дефицитът на сън води дотам, че тялото престава да отговаря адекватно на заплахата от вируси. Както споменахме по-горе, организмът отговаря най-вече за работоспособността на жизненоважните органи, без да се отвлича със странични занимания като имунитета. И човек се оказва беззащитен пред инфекциите. Така че, ако хремата ви навестява три пъти в месеца, а болките в гърлото са ваш постоянен спътник, това е не само повод да посетите лекаря, а и да увеличите броя на часовете, които отделяте за сън.

Сподели във Facebook