Пломбите ще останат в миналото

Нова технология, разработена в Кралския колеж в Лондон, ще замени пломбите с терапия, възстановяваща зъбите. Британски учени тестват нов метод за безболезнено лечение на кариеси. Той се нарича Електрически ускорено и засилено реминерализиране (EAER) и ще започне да се прилага до три години.
Обикновено кариесите се отстраняват чрез пробиване на кухина в зъба, след което тя се запълва с някакъв материал, като амалгама, керамика или пластмаса.

Новото лечение EAER ускорява естественото натрупване на калций и фосфати в повредения зъб.
Процесът се извършва на два етапа. Първо се подготвя увредената част на емайла, а след това с един миниатюрен електрически уред се вкарват минерали в разрушената част на зъба.

Професор Найджъл Питс от Кралския колеж в Лондон отбелязва несъвършенството на сегашното лечение на кариесите. „Пробиването и запълването на зъбите не ги лекува напълно - посочва той. - Лечението на кариеси с нашия уред е не само по-безболезнено за пациентите, но и по-ефикасно и по-рентабилно от обикновените стоматологични процедури. Освен това той може да се използва и за избелване на зъбите.”

За финансирането на това изследване бе основана компанията Reminova, която е базирана в Шотландия и в момента е в процес на търсене на частни инвестиции за разработването на  EAER.

Това е първата компания, която бе основана в новосъздадения Център за стоматологични иновации към Кралския колеж в Лондон. Нейната цел е да прилага последните технологични открития, създавайки нови продукти и практики.

Кралският колеж е участник в проекта MedCity, стартиран от кмета на Лондон Борис Джонсън, за насърчаване на практическото приложение на научните разработки и сътрудничеството между Лондон, Оксфорд и Кеймбридж.
Ръководството на MedCity изрази задоволство, че така бързо бе намерен  начин това научно изследване да излезе от лабораториите на Кралския колеж и да се реализира в създаването на нов уред, който има потенциал да промени и облекчи значително стоматологичното лечение на кариесите.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106