Здраве

10 Октомври 2017

credoweb bg

Отношението към храненето и храните се възпитава от ранна детска възраст - каза на ежегодната пресконференция на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД) неговият председател - доц. Светослав Ханджиев. Отношението към храните и начина на хранене започва да се възпитава още докато детето е в корема на майка си. Бъдещата майка трябва да подхожда отговорно към живота, който носи и да подбира внимателно храните, които консумира. Една бременна по време на бремеността си не трябва да качи повече от 13-15, максимум 20 килограма над нормалното си тегло, подчерта специалистът по хранене и диететика. Неправилният начин на хранене на бременната може да създаде предразположение към затлъстяване у детето.

От храненето на бъдещата майка зависи предразположеността към затлъстяване на детето

Пресконференцията се проведе във връзка с Международния ден за проучване на затлъстяването - 11 октомври и във фокуса й бяха значимите социално-здравни теми като затлъстяване, хранене, имитационни продукти и вредата от тях, превенция на диабет, сърдечни заболявания и метаболитен синдром. Според данни на СЗО през 2025 г. 2 млд. и 700 млн. лица ще бъдат с наднормено тегло в света. Цифрите сочат, че страната ни е на едно от челните места по ръст на затлъстяването. България е на пето място в Европа по наднормено тегло сред децата. На Стария континент над 22 милиона деца са с тегло над нормата, а от тях 5 милиона са със затлъстяване. До 7,1% е нарастнал броя на българските момчетата над 5-годишна възраст, които страдат от затлъстяване (за сравнение през 2004 г. са били 3,3%). Добрата новина е, че при момиченцата тенденцията е обратната - ако през 2004 г. 5,4 на сто са били със затлъстяване, то десет години по-късно този процент е намалял двойно на 2,2%.

Доц. Ханджиев отбеляза, че това се дължи на неправилното хранене на момченцата и на повечето време, което те прекарват пред мониторите. За разлика от тях - момиченцата от малки внимават с какво се хранят и следят теглото си. Стряскащи са тенденциите, според които децата в България: прекаляват с консумацията на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); хапват в големи количества храни, богати на мазнини; ядат прекалено много сол; започват рано да пият алкохол; рядко консумират кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.  

На пресконференцията доц. Ханджиев сподели успешния опит с  инициативата "Училище за здраве - за деца, родители и учители", която се провежда вече пет поредни години и във фокуса й е обучението на деца, родители и учители в правилен, здравословен начин на живот - хранене и движение. Председателят на БАСОРД отдели внимание и на проекта PREVIEW за превенция на затлъстяването и предиабета, като акцентира вниманието както върху неговата значимост, така и върху приноса на страната ни в тази област.

Прочетете още: ДАМИ, ТАЛИЯ НАД 80 СМ Е ОПАСНА ЗА СЪРЦЕТО

Сподели във Facebook