Пъпешът безспорно е една от насладите на летния сезон. Едва ли има човек, комуто не допада този сочен, ароматен и вкусен плод, чиято история се губи далеч в древността. Пъпешът (Cucumis melo) е част от семейство Тиквови (Cucurbitaceae), включващо около 800 вида. Към него принадлежат още динята, тиквата, тиквичките, краставиците и т.н. Разнообразието на тези плодове по форма и цвят е наистина впечатляващо. Съществуват пъпеши с бяло, жълто, зелено, виолетово и дори черно оцветяване на кората. Месестата част бива бяла, жълта, оранжева или зеленикава.

Масата на пъпешите варира в широки граници – от 200 г до 20 кг. Макар че количеството на водата в тях е голямо (67-90%), те са изключително полезен плод, тъй като съдържат невероятен набор от ценни за човешкия организъм вещества. Именно поради техните тонизиращи и лечебни свойства пъпешите са радушно приети на трапезата на всички народи по света. Сладкият им вкус се дължи на съдържащите се в тях прости въглехидрати (до 16%) – главно моно- и дизахариди (фруктоза, глюкоза, захароза).

Количеството на скорбялата е символично – около 0,1%. Съдържанието на органични киселини е нищожно (0,12%), както и на белтъчини (0,6%). Затова пък пъпешите са ценен източник на разтворими (пектин) и неразтворими (целулоза и хемицелулоза) растителни фибри, които имат изключително благоприятно въздействие върху храносмилателния тракт и способстват за детоксикацията на организма (намаление на нивото на холестерола, отстраняване на ендо- и екзотоксините и пр.).

Богатият набор от витамини (бета-каротен, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К) и минерали (натрий, калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, кобалт, силиций, фосфор, сяра, селен, флуор, хлор, йод и т.н.) предопределя техния тонизиращ и интензифициращ жизнените процеси в организма ефект.

И нещо невероятно – пъпешът съдържа усвоима от организма форма на златото!

Лечебната сила на ценния елемент е била известна още в древността. Идеята за неговото приложение в медицинската практика принадлежи на швейцарския лекар и алхимик Филип фон Хохенхайм, по-известен като Парацелз. В Аюрведа (древна индийска система за поддържане на духа и тялото) ауротерапията заема особено място. В наши дни препаратите, съдържащи съединения на благородния метал, са едно от най-ефективните средства за лечение на артрит и полиартрит, наред с нестероидните противовъзпалителни средства.

В народната медицина пъпешът е признато средство при ставни болки, артрит и радикулит.

Освен бета-каротен (провитамин А) в сочния плод се съдържат и други каротеноиди – лутеин и зеаксантин, които са мощни антиоксиданти, предпазващи организма от рушителното действие на свободните радикали. Най-високо е тяхното съдържание в пъпешите с оранжева окраска на месестата част.

Витамините от В-групата способстват за интензифициране на метаболитните процеси, запасяването на организма с енергия, подпомагат дейността на нервната система и т.н. Неслучайно в народната медицина пъпешът е изпитано тонизиращо и релаксиращо средство и признат антидепресант. В мигове на униние и хипохондрия няколко резенчета от сочния плод правят истински чудеса.

В пъпеша е открит инозитол, познат още като витамин В8

Пъпешът е особено ценен източник на фолиева киселина (витамин В9),

която участва активно в процесите на делене на клетките, във формирането на червените кръвни телца, в метаболизирането на протеините, в усвояването на останалите витамини от В-групата и т.н. Тя е изключително важна за бременните, при които нейната потребност нараства два пъти! Установено е, че фолиевата киселина с почти 70% намалява риска от малформации при новородените, спомага активно за развитието на гръбначния стълб и мозъка на плода, подобрява състава и качеството на млякото на кърмещите майки и пр. Фолиевата киселина е важен фактор за емоционалната уравновесеност и формирането на добро настроение.

В пъпеша е открито и наличието на  инозитол, известен още като витамин В8.

Това е условен витамин, тъй като организмът е в състояние да синтезира около ¾ от неговата дневна потребност. Инозитолът е съставна част на важния фосфолипид лецитин, който осигурява транспорта на липидите между клетките и черния дроб, способства за намаляването на нивото на холестерола и триглицеридите, предпазвайки кръвоносната система от отлагането на холестеролни плаки. Ниските нива на инозитол водят до отслабване на мозъчните функции и чувствително понижение на неговите когнитивни способности. Според последни изследвания инозитолът участва активно във възстановяването на нервните тъкани, има антидепресивно и анксиолитично (успокояващо, отнемащо тревогата и страха) действие  и съдейства за чувствително подобряване на качеството на съня. Наред с това инозитолът осигурява баланса между нивото на елементите мед и цинк в организма, което намалява нервното напрежение и раздразнителността. Усвояването му се подпомага от витамин Е, който също присъства в пъпешите.

Витамин С, чието съдържание в пъпеша е по-високо от това в портокалите,

в съчетание с останалите полезни вещества, увеличава чувствително капацитета на имунната защита и помага за подобряване на жизнения тонус и самочувствие. Високото съдържание на желязо (17 пъти повече от млякото!), в съчетание с наличието на елементите мед и кобалт, както и на витамин В9, прави пъпешите изключително полезни за кръвотворния апарат. В народната медицина те са изпитано средство срещу малокръвие. В меката част, в близост до кората, се съдържа силиций, който се противопоставя на атеросклеротичните процеси в организма и действа като своеобразен „еластан”, осигуряващ гъвкавостта на кръвоносните съдове. Наред с това този елемент притежава уникалната способност да „слуша” и привежда в изпълнение командите на главния мозък за тяхното свиване и разширение в зависимост от потребностите на организма.

При недостиг на силиций в стените на кръвоносните съдове той се заменя от калций,

който не притежава неговите „интелектуални” способности и в комуникирането мозък-артерии настъпва неуправляем хаос.

В пъпешите се съдържа и ензимът със спиращо дъха наименование супероксиддисмутаза. Този ензим, открит през 1968 г. от американските биохимици Д. Мак Корд и И. Фридович, играе ключова роля в защитата на човешкия организъм от рушителното действие на свободните радикали, предизвикващи стареене и преждевременна гибел на клетките, и са основната причина за развитието на редица болести. Доказана е и неговата роля за облекчаване на болките при артрит и други възпалителни заболявания.

Пъпешите съдържат дори и незаменимите полиненаситени мастни киселини омега 3 и омега 6,

които имат почти магическо действие върху човешкия организъм. И не забравяйте да запазите семките на пъпешите! От векове е известно, че те са силен афродизиак. Стрити, с лъжичка мед, те имат невероятен ефект. Апропо, тук в никакъв случай не е в сила знаменитият принцип на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече”. Дозата е само около 2 грама и тя е достатъчна! В противен случай могат да се очакват проблеми с далака и панкреаса.

Опитът е показал, че пъпешът следва да се консумира самостоятелно и то между основните хранения, на 2-3 часа „разстояние” от тях. Добре е да се избягва „комбинирането” му с киселомлечни продукти и алкохол, за да се предотвратят проблеми с храносмилателния апарат. И нещо любопитно – в древността са вярвали, че предсказанията, направени над сочните късчета пъпеш, обезателно се сбъдват.

Със своя уникален състав и невероятни освежаващи свойства пъпешът определено е един от най-полезните плодове, на който задължително трябва да се насладим в жарките дни на лятото.

Най-интересните статии на доц. д-р Димитър Попов, публикувани във в. "Животът днес", са събрани в книгата "Мантри за здраве и дълголетие", която се разпространява от книжарниците „Хеликон”.

 

gpopov_bg@yahoo.com

 

 

 

Сподели във Facebook