В сезона на прасковите трябва да знаем, че техният аромат действа като антидепресант. Тези плодове влияят благотворно върху дейността на мозъка, подобряват паметта и повишават концентрацията. Те съдържат само 45 кал на 100 грама, затова са подходящи за хора, които искат да отслабнат.

Прасковите са богати на органични киселини, аскорбинова киселина, витамини, включително и от групата В, пектин, каротин, както и минерали – калий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, магнезий и цинк. Благодарение на голямото количество витамини, които съдържат, прасковите се препоръчват за профилактика на простудите и авитаминозата.

Една праскова осигурява три четвърти от дневната норма на витамин С. Освен това те са много полезни за хора с понижен хемоглобин, анемия, помагат и при стресови ситуации.

Употребата на праскови повишава апетита, подобрява храносмилането, потиска глада. Тези плодове си използват и в козметиката.

Прасковите обаче трябва да се избягват от хора с диабет и затлъстяване, могат да предизвикат и алергия заради мъха по повърхността им.

Сподели във Facebook