Здраве

20 Октомври 2022

credoweb bg

Над 70 процента от пациентите с дългогодишен диабет развиват диабетна полиневропатия. Една от основните причини за това е липсата на достатъчно добър контрол на кръвната захар, както и дефицит на алфа-липоева киселина (естествен антиоксидант, който се синтезира в малки количества в организма) и витамини от групата В в организма. Често се случва така, че хората не разпознават симптомите на диабета, не ходят на профилактични прегледи и не взимат навременни мерки срещу него, което води до задълбочаване на проблема и появата на усложнения, увреждания на фините кръвоносни съдове.

Признаци, които трябва да Ви насочат към изследвания за това заболяване, са:

  • силна жажда и прием на много вода;
  • често и обилно уриниране;
  • отслабване на тегло без спазване на диета;
  • дифузни сърбежи по тялото;
  • трудно зарастващи рани;
  • честа поява на ечемици по клепачите и на циреи по кожата.

Често високата кръвна захар дълго време не дава каквито и да е оплаквания, поради което остава неразпозната. Затова най-добрият вариант е поне веднъж годишно кръвната захар да се изследва сутрин на гладно. Нормалните стойности са до 6,2 ммол/л при венозна кръв и до 5,5 ммол/л при периферна кръв – от пръста. Показател за нивата на кръвната захар за по-продължителен период е гликираният хемоглобин. Той не трябва да е по-висок от 7%.

Важно е пациентите с диабет да се консултират с невролог поне веднъж на 6 месеца, за да се установи навреме евентуалното развитие на диабетна полиневропатия.

Диабетната полиневропатия е комплексно увреждане на периферната нервна система

вследствие на повишената кръвна захар. Основните симптоми, за които пациентите трябва да са нащрек, са главно неврологични оплаквания:

  • изтръпвания;
  • болки в крайниците;
  • намалена мускулна сила.

Заболяването не бива да се подценява, защото рискът от неприятни усложнения е сравнително висок. Става въпрос за т.нар. диабетно стъпало, при което се появяват хронични трудно зарастващи рани. При инфекция се налага ампутация на пръсти или крайници. Затова е особено важно пациентите с диабет да контролират нивата ѝ.

Необходимо е също така да се възстановят нивата на алфа-липоевата киселина и витамин В, които организмът губи заради диабета.

Алфа-липоевата киселина е мощен антиоксидант,

чийто прием световната медицина препоръчва за профилактика и лечение на диабетна полинеропатия. При най-тежките случаи обикновено се налагат венозни вливания на алфа-липоевата киселина в рамките на болничен престой, но след това терапията трябва да продължи в домашни условия под формата на таблетки.

Пациентите сами споделят, че има много добър ефект след приложение на хранителни добавки, каквато е „Алфалипомакс“. Ефективната бионаличност се осигурява чрез първоначален прием на 1800 мг алфа-липоева киселина дневно, след което може да се продължи с 2 капсули от 300 милиграма на ден. Препаратът също така съдържа необходимите дози витамин В1, В6, В12 и фолиева киселина, които организмът губи при наличието на диабет.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook