При измръзване загряването да става постепенно

С д-р Славян Стоилов разговаря Галина Спасова

Д-р Стоилов е специалист по вътрешни болести, алпинист, лекар в десетки международни експедиции. Основен участник  в ежегодния цикъл лекции „Медицина за пътешественици”

- В началото да уточним – каква е разликата между преохлаждане и измръзване?
- Измръзването е локализирано поражение, което представлява замръзване на тъканите под кожата на определени места, за разлика от преохлаждането, което обикновено хората наричат „бяла смърт”. Само тази зима имах няколко пациенти с леки измръзвания на стъпалата поради това, че нямат добри обувки. Така че и в града се случва това нещо. Три фактора определят и измръзването, и преохлаждането. Температурата, силата на вятъра, продължителността на въздействие на първите два фактора. Съвсем отскоро започнаха да обръщат внимание на силата на вятъра, което е важно за т.нар. субективна температура. Колкото е по-силен вятърът, толкова субективната температура пада под обявената в метеорологичните прогнози. Има специални таблици, които определят при дадена температура и сила на вятъра каква е в действителност температурата, която се усеща.

- Първата, долекарска помощ при измръзване?
- Особено чувствителни са ръцете, стъпалата, ушите, лицето и върхът на носа, най-добра е профилактиката - чорапи и ръкавици от естествена вълна, тъй като няма все още измислен по-добър материал. Ръкавиците за града може да са с 5 пръста, но в планината според мен е задължително да се носят ръкавици с един пръст. Особено от деца и възрастни хора - при тях измръзването настъпва много лесно, защото нямат добра система за терморегулация.

При децата още не е изградена, а възрастните често са и хронично болни, пият лекарства и това допълнително усложнява топлоотделянето. При тях измръзването може дори в голяма степен да се дължи на приемането на елементарни кардиологични медикаменти. При първа степен на измръзване кожата на ушите, носа или пръстите е зачервена, но след няколко часа може да се подуе. Можем да се опитаме да направим разтривка, но не със сняг, защото кристалчетата буквално съсипват кожата, пада епител и стават страшни рани. Може да се направи разтриване на измръзналите части с вълнена материя, докато в тях се появи чувствителност. Ако от разтриването се появява лека болка, значи сме на прав път.

- Как продължаваме?
- Непрекъснато се опитваме да правим движения. Ако са засегнати краката и ръцете, се опитваме да ги движим колкото се може повече. Ако са засегнати ушите, носът или бузите - само с разтриване. Пръстите на ръцете е най-просто да се сложат под мишниците и да се затоплят. Ако проблемите са в стъпалата и в пръстите на краката, това може да се направи в подмишниците на друг човек. И при първа възможност трябва да се дадат горещи подсладени напитки - чай, какао.

- В града обикновено прибягваме към затопляне с вода.
- Може да се направи водна баня, но с постепенно увеличаване на температурата. Това е най-доброто дори при общо преохлаждане, ако има възможност за топла вана. Но, повтарям, с постепенно покачване на температурата. Тя се определя от този, който помага, защото замръзналият крайник е буквално като ледено блокче и пострадалият няма да усети температурата - при което може да му окапе кожата. Водата трябва да е между 38 и 42 градуса, като се започне със студена вода (35-36 градуса) и постепенно се долива, за да достигне в рамките на половин час до 40 градуса.

Над 42 градуса дори човекът да не усеща, че му е горещо (а това вероятно ще бъде така), кожата се уврежда, некротира. Защото наистина стават страшни неща – имал съм случай измръзнал крак да се потопи в леген с вряла вода, след което крайникът трябваше да се ампутира. Не може да се спаси. Откритият пламък и печката са много опасни. Виждал съм хора с измръзвания, които веднага тичат до печката в хижата, и след 5 минути почват да обикалят около нея с неистови болки. Бързото загряване, дори при първа степен измръзване, може да доведе до много тежки последствия.

- В такива ситуации често се разчита и на алкохола.
- По много причини в началото действа отпускащо, дори съдоразширяващо. И на всеки му се струва, че му действа добре, че го затопля, но само след 10-15 мин се получава точно обратният ефект и дори при по-слабо измръзване може да има необратими последствия. Самото приемане на повече от 100 грама концентрат може да доведе до много по-тежки измръзвания. До 50-100 г наистина разширяват периферните съдове допълнително и те започват да отделят повече топлина. А всъщност измръзването е физиологичен механизъм, това е опит на организма да се спаси.

Той се опитва да си вземе температура от ръцете, краката, носа и ушите, защото предполага, че в този момент не му трябват, за да ги насочи към сърцето и най-вече към мозъка. Като вкараме алкохол, ние прекъсваме този опит на организма да се спаси при температури, които не са подходящи за него. Така се получава общо преохлаждане. Затова всяка зима научаваме за подпийнали хора, замръзнали някъде на път за вкъщи. Нека да кажем, че е категорично доказано – пушенето допълнително свива периферните съдове и засилва степента на измръзване.

 


 

Сподели във Facebook