Бананите са не само вкусни, а и много полезни плодове. Те помагат да хората да се справят с много здравословни проблеми като безсъние, отоци, сърдечносъдови заболявания и др. Ефектът се дължи на съдържащите се в тях калий, калций, фосфор, желязо, витамин С и витамини от групата В. Въпреки това бананите не се препоръчват за всеки.

При кои заболявания трябва да се избягват:

Проблеми с бъбреците

Бананите помагат за извеждането на излишните течности от организма. Затова те оказват директно влияние върху бъбреците и хората с бъбречни проблеми не бива да ги употребяват.

Повишено кръвосъсирване

При извеждането на течностите от организма кръвта става по-гъста. Това и налага хората с повишено кръвосъсирване да изключат бананите от менюто си. Съществува реална опасност от образуване на тробми. При тромбофлебит този плод е забранен.

Стомашно-чревни разстройства

Бананите усилва процеса на газообразуване. Освен това те продължително време се преработват в стомашно-чревния тракт. Затова от бананите трябва да се откажат хора с метеоризъм и със синдром на раздразнения стомах.

Сърдечносъдови болести

Бананите се препоръчват за доброто състояние на сърдечносъдовата система, въпреки това те забавят възстановителния процес при хора, получили инфаркт или инсулт.

Диабет

Пациентите с диабет също не бива да употребяват банани, защото те могат да предизвикат рязко покачване на глюкозата в кръвта.

Заболявания на жлъчния мехур и черния дроб

Оттичането на жлъчката силно се понижава при употребата на банани, затова при проблеми с жлъчката или черния дроб трябва да се внимава с тяхната консумация.

Сподели във Facebook