Здраве

7 Октомври 2013

75841

Галина Спасова

- Доц. Петрова, притеснителен симптом ли е шумът в ушите, който нерядко е съпроводен и със световъртеж?

 - Ако оплакванията са комбинация от световъртеж, замайване, шум в ушите, гадене и повръщане, говорим за отоневрологичен синдром. С понятието „шум в ушите” се определят различни усещания – и като характер, и като интензитет. Това състояние е променливо – според кръвното налягане, според положението на главата. За да се постави точна диагноза и да се установи първопричината, са необходими редица изследвания – насочена неврологична и отоневрологична анамнеза, пълен неврологичен и отоневрологичен статус.

Най-съвременната скъпа апаратура, с която разполагаме в нашата болница – ни дава големи възможности в това отношение. Това е гаранция, че ще предприемем правилно и своевременно лечение. Основното е да се установи причината за този шум и замайване – дали е съдова, или трябва да се търси другаде. Защото примерно един доброкачествен тумор (неврином) също може да започне с шум в ушите. Често хората не могат да различат къде е точно шумът – в ушите или в главата.

При засягане на слуховия нерв, често когато има и допълнително съдови проблеми - промени в шийния сегмент на гръбначния стълб, промяна на артериалното налягане – може да се появи шум. Това е т.нар. невросензорно намаление на слуха. Трябва да се помни, че световъртежът, замайването, шумът в ушите може да са сигнал и за сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, аритмия, системни инфекции и интоксикации. Също при такива оплаквания могат да се търсят причините в ендокринни и психични заболявания, повишен холестерол, хормонални нарушения.

 - Каква причина за дразнещия шум в ушите се установява най-често с изследванията?

- Най-често се срещам с пациенти, при които причината за шума в ушите е съдова. Искам да кажа, че по принцип шумът в ушите се поддава много трудно на лечение. За да се постави точната диагноза при този симптом, понякога се налагат доста изследвания – освен отоневрологичните, също доплер сонография на магистрални артерии, ако се наложи ангио ядрено-магнитен резонанс. Търси се дали е съдова причината и после дали е в средното ухо. При Мениеровата болест например симптомите са триада – световъртеж, шум в ушите и намаление на слуха. Тук пак трябва да се отдиференцира. При отосклерозата примерно самото заболяване е съпроводено с шум в ушите.

- Казахте, че лечението не е лесно...

- Медикаментозното лечение се определя индивидуално за всеки конкретен пациент и преценката му зависи от много фактори, които лекарят трябва да има предвид. При установена съдова причина се препоръчват и т.нар. вазоактивни, подобряващи оросяването хранителни добавки, сред които е и „Гинкофол”. Той съдържа стандартизиран сух екстракт от листата на гинко билоба, като много важно качество на продукта е, че той поддържа структурата и устойчивостта на капилярните съдове и подпомага микроциркулацията.
 

Акцентирам на това, защото слуховият и вестибуларният апарат се оросяват от малки съдове.
Така че приложението на този препарат е много подходящо при световъртеж, шум в ушите, замайване именно заради подобреното кръвоснабдяване (микроциркулация). Продуктът влияе благоприятно и стимулиращо върху мисловния процес, вниманието и паметта, забавя естественото стареене на мозъка.

Искам също да подчертая, че сред хранителните добавки на основата на гинко билоба, предлагани в аптеките, „Гинкофол” е  с най-ниско съдържание на гинколова киселина. Това е много важно, защото гинколовата киселина е токсична. При някои пациенти тя може да причини алергични реакции, включително тежки и по тази причина нейното ниво се следи и контролира. В „Гинкофол” то е значително намалено (под 1 ppm). Тази хранителна добавка е с гарантиран естествен произход и не съдържа консерванти, ароматизатори, подсладители.

 


 

Сподели във Facebook