Приложение за смартфон се бори с алкохолизма

В САЩ е разработено специално приложение за мобилни устройства, което помага на хората да се преборят с пристрастеността си към алкохола. В статия, публикувана в официалния вестник на Американската медицинска асоциация, се съобщава, че програмата кара смартфона да издава силен сигнал за тревога, когато собственикът му доближи кръчма, бар или някакво друго питейно заведение.

Сред другите функции на приложението, наречено „Ей-чез” (A-CHASS), е редовно да напомня за вредите от алкохола, а също да праща анкета с въпроси за текущото състояние на притежателите му. Ако отговорът на пациентите буди тревога, програмата автоматично информира лекуващите ги специалисти. То позволява също бърза връзка с експертите за борба със зависимостите.

В статията се цитират резултатите от изследване, извършено в САЩ от специалисти на медицински центрове и университети от щатите Уисконсин, Масачузетс и Илинойс. В продължение на една година те са наблюдавали 349 пациенти, опитващи се да се излекуват от алкохолизъм. 170 от тях наред с другите методи са използвали за целта програмата A-CHASS, а 179 - не. В резултат учените са стигнали до извода, че представителите на първата група са се справили със задачата по-добре от тези на втората.

„Все по-голям интерес предизвикват методите за лечение на пристрастяванията към различни вещества, основани на най-новите технологии - отбелязва Гейл Баух, ръководител на програмата за лечение на зависимостите в медицинския център „Ръш” в Чикаго, щата Илинойс. - Само мобилното приложение обаче едва ли може да реши проблема. Но то може да се съчетае добре с другите методи. Постоянно действащата програма, напомнянето през деня могат да окажат подкрепа на човека, чийто мозък се намира в процес на възстановяване.”

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94