Здраве

4 Ноември 2014

4395

Животът днес

Природни препарати в помощ на храносмилането

 Д-р Юлия Григорова, гастроентеролог, болница „Лозенец”, София

Без да са болни, много хора изпитват дискомфорт и проблеми с храносмилането. Това са функционални нарушения, широко разпространени са и се дължат на различни причини. Може да е заради индивидуална непоносимост към различни храни, може да е алергична, може да е свързана с пол, възраст, генетичен фактор, или да е свързано с претоварване на стомаха, с голямо количество разнородни ястия, консумация на груби храни. Най-честите оплаквания са подуване, чувство за ситост, без да си се нахранил, след нахранване балониране на корема; чувство за недоизхождане или изхождане на несмляна храна, редуване на запек с разстройство – това са част от симптомите на т.нар. синдром на раздразненото черво. Тук няма диагноза, това е състояние, което е най-често неврогенно, хормонално обусловено или пък се провокира от дразнещи храни. 

Повишеното газообразуване има много различни причини. При всички положения е налице повишен ферментационен процес, прекалена консумация на въглехидратни храни или процеси на гниене при бактериален свръхрастеж в кухинната система на червата. И в единия, и в другия случай диетичният режим решава въпроса. Понякога, ако се установят спастични участъци, трябва да се повлияе неврогенно на перисталтиката на червото. Където има спазъм, да се ликвидира, където има атония - да се стимулира. 

Препоръчваме храненето да е щадящо, без много груба целулоза, да не се прекалява с въглехидратни и газообразуващи храни. Най-често въглехидратните храни и трудносмилаемата целулоза образуват много газове. Най-добре е храненето да е разнообразно и добре балансирано. Това означава да се приемат и сурови зеленчуци, които да внасят полезните витамини и микроелементите необработени, но същевременно да не се пренебрегват и супи, готвени ястия. Много е важна и обработката - да бъде варено, задушено, на пара или на плоча, да няма пържене, паниране. Много грубата целулоза изисква пришпорване на панкреатични и тънкочревни ензими и предизвиква подуване. Традиционните български ястия със зеленчуци на фурна, като гювеча например, киселото мляко, което съдържа готови лактобацили, сиренето - това са много по-полезни храни, отколкото концентрираните готови продукти и полуфабрикати с високо съдържание на мазнини, сол, захар, консерванти, оцветители. 

Типът нервна система регулира процесите в организма, има хора, които са склонни към спазми, други пък са със забавен пасаж. Винаги трябва да се изключи някакво специфично, сериозно заболяване, което може да стане само с консултация с гастроентеролог. 

При функционалните нарушения започваме със съвети за хранителен режим. При състояние, което не е болестно, всеки трябва да намери своя подходящ хранителен режим, който най-добре понася. Общовалидно правило е: намаляване на количеството на приетата храна, отказване от обилни късни вечери, ограничаване на алкохола до една-две чаши вино. Прекалената употреба на спиртни напитки също може да доведе до повишено газообразуване или разстройство, редуващо се с констипация. Някои хора разчитат на приема на храносмилателни ензими, които имат своето място при определени заболявания и когато са предписани от лекар, но в аптеките има продукти на природна основа, те са много по-ефикасни, без странични въздействия. 

Такъв е препаратът „Комфортекс”, изготвен на базата на пет доказани индийски билки, които в своята съвкупност имат газогонен ефект, намаляват спазмите. Една от съставките притежава спазмолитично действие. Освен това „Комфортекс” подпомага храносмилателните органи да отделят по-голямо количество собствени ензими, вместо да се добавят отвън, и така да има пълноценно смилане, постигнато по естествен път. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 121