Здраве

26 Февруари 2017

Животът днес

 

Отдавна е известно твърдението, че човекът е това, с което се храни. И в него има голяма доза истина. Здравословното състояние на хората, както физическо, така и психическо, се определя до голяма степен от храненето.

Според изследвания, започнали още в последните десетилетия на миналия век, значителен брой от заболяванията са директно свързани с хранителните фактори. Заедно с генетичните и начина на живот те определят състоянието на всеки човек. Затова и не е чудно, че въпреки развитието на медицината броят на болните хора по света не намалява. Науката успя да победи болести, убиващи милиони в миналото – много бактериални и вирусни инфекции, но затова пък хората днес сами се убиват. Развитието на цивилизацията промени начина на живот и именно това създава здравословни проблеми на съвременния човек.

Бичът на ХХ век – сърдечносъдовите заболявания – плавно премина в XXI век.

И този неоспорим факт до голяма степен е свързан с храненето – преди всичко с наднорменото тегло. За новата епидемия, наречена затлъстяване, има и други причини – стресът, снижената физическа активност, влошената екология.

Проблемът с килограмите обаче става все по-актуален в развитите страни. В менюто на голяма част от населението на планетата вече присъстват висококалорични продукти, рафинирани и преминали през промишлена обработка. Това води до появата на т. нар. алиментарни заболявания – нарушения в храносмилането, обмяната на веществата, а като последица – увеличен риск от сърдечносъдови проблеми.

За човека, живеещ в интензивното темпо на модерния век, тежестта в стомаха след ядене стана норма и не предизвиква никакви притеснения.

Затова проблемите с храносмилането са по-чести не само сред работещите хора, но и сред студентите и учениците, които се хранят също накрак, с фаст фууд и газирани напитки.

Естествено, увеличават се и оплакванията като запек или разстройство, метеоризъм. Но те са само част от голямата палитра на храносмилателните проблеми, които нерядко водят след себе си и усложнения.

Лекарите обясняват възникването им с влиянието на няколко фактора: съвременният човек така е устроил живота си, че тези фактори да присъстват постоянно – основни са стресът, неправилното хранене, вредните навици, синтетичните лекарства и влошената екология.

В крайна сметка пак стигаме до световната статистика, която е категорична –

при над 60% от хората се наблюдават едни или други симптоми на храносмилателна дисфункция.

Газове, подуване, киселини, болки в стомаха, запек, разстройство и т.н.

Като правило проблемите започват с незначителни оплаквания, но по-късно ситуацията започва да се усложнява. Причината е, че храносмилателната система се състои от много органи и всички те трябва да работят заедно, идеално и в синхрон, изпълнявайки задачите си по обработката на храната. Но това не е лесно изпълнимо и ако пренебрегнем съветите на лекарите и подценим един или друг сигнал, последиците може да са неприятни. Само специалист може да постави правилната диагноза и да настрои сложната храносмилателна система да работи на здравословен ритъм.

Не е достатъчно само да промените храненето си и да преминете към органични и здравословни продукти.

Те трябва и да се усвояват правилно от организма ви. Лошото храносмилане и усвояване на храната може да причинят дисбаланс в хормоните, недостиг на витамини, ниско ниво на захар в кръвта и нарушена хомеостаза.

Затова обръщайте внимание на всеки симптом. Не пропускайте природните продукти, дъвчете бавно, заемете се със спорт или поне започнете повече да се движите, избягвайте преработените и консервираните продукти.

Липсата на фибри в менюто е основна причина за появата на заболявания в стомашно-чревния тракт. Вече съществуват и достатъчно хранителни добавки, които ще ви помогнат да синхронизирате храносмилателния си тракт и да избегнете новия бич на съвремието – затлъстяването.

Сподели във Facebook