Здраве

27 Март 2017

credoweb bg

Хората се оплакват много по-често през лятото от гъбична инфекция между пръстите на краката. Проблемът обаче се явява и през другите сезони, като често засяга и ноктите, пише в профила си в платформата CredoWeb д-р Малена Герговска, специалист по кожни и венерически болести в МЦ „Полимед“.

Това е неприятно състояние, което води до деформация на ноктите и миризма на краката, а лечението е трудно и резултатите често са незадоволителни. 

По-лесно е обаче да се предпазим от инфекцията. През лятото с повишаване на температурите и засилването на потенето се създават условия за увеличаване на гъбичните инфекции. Но страдаме от тях и през зимата заради затворените и често недобре почистени обувки. 

Гъбичките се срещат навсякъде - върху плодовете и зеленчуците, в хляба, чувстват се чудесно в сауните и басейните, хранят се от кожата и космите ни. Рискът за развитието им се повишава и с прекомерната употреба на антибиотици.

Друга предпоставка са нарушените правила на хигиена. Често почивката край водата причинява проблеми с кожата като гъбички, обриви и алергични реакции. Гъбичките се срещат около басейните на разстояние до няколко метра, защото там е мокро и влажно. Хората стъпват боси по земята и по трамплините за скокове във водата. Затова на тези, които скачат, се препоръчва да носят специални чорапи, за да не се заразят.


Как настъпва заразяването
Дрождеподобните или плесенните гъбички се чувстват комфортно между пръстите и в кожните гънки. Размножавайки се, оставят спорите си по обувките. Когато те попаднат върху кожата на нова жертва, пламва нова инфекция. Размяната на обувки, меренето на обувки, носенето им на босо, стъпването по мокрия под на басейна или в сауната може да донесе гъбична инфекция. Тя може да се пренесе чрез чужда нокторезачка, гребен и дори хавлия. 
Затова пациентите се съветват да не ползват чужди обувки и тоалетни прибори. А по мокрия под на басейна да не се стъпва на босо. След ползването на басейн е добре краката да се измиват със сапун и топла вода, особено между пръстите, да се подсушат добре и да се намажат с хидратиращ крем или дори антигъбичков препарат. 
 

Как се лекува инфекцията 
Голяма част от българите живеят с гъбички между пръстите на краката. При засягане само на кожата е достатъчен лечебен курс със специалните локални препарати против гъбички. Ако процесът е засегнал и ноктите, е необходимо системно лечение, консултирано със специалист. Точно зимата е времето, в което може да се проведе успешно лечение на този проблем. 

Много е важно преди и по време на лечението пациентите периодично да обработват чорапите и обувките си с предназначени за тях антигъбичкови препарати. Обувките трябва да са комфортни, „дишащи”, а чорапите да са памучни. Добре е ноктите да са изрязани максимално, а при дебели и деформирани нокти се прибягва до педикюрист.

Още за гъбичките по ноктите - причини и лечение, четете в CredoWeb 


 

Сподели във Facebook