Здраве

17 Май 2016

3302

credoweb bg

В понеделник (16 май) в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ бе проведена уникална вътреутробна операция по фетална хирургия, осъществена от пионера на феталната медицина в световен мащаб проф. Кипрос Николаидес. Операцията беше извършена в партньорство с д-р Петя Чавеева и проф. Атанас Щерев и представляваше вътреутробно поставяне на балон катетър на плод, диагностициран с диафрагмална херния.

Спасителят на хиляди неродени животи

Проф. Кипрос Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон –  първия по рода си специализиран център във Великобритания и най-големия такъв в света. Той е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции. 

Използване на възможностите на съвременната телемедицина

Интервенцията, извършена от проф. Николаидес, беше излъчвана на живо посредством камери с висока резолюция и телевръзка от операционните зали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и беше наблюдавана от десетки специалисти по фетална медицина, акушер-гинеколози, други медицински специалисти и специализанти. 

Може да видите операцията тук:

Кликнете върху снимката, за да гледате видео от уникалната вътреутробна операция на неродено, извършена от проф. Кипрос Николаидес, д-р Петя Чавеева и екип от специалисти в медицински център "Д-р Щерев"

 

Сподели във Facebook