Здраве

12 Април 2012

2091

Животът днес

Пуканките са по-полезни от плодовете и зеленчуците

Ако искате да хапнете нещо набързо, но то да е полезно, най-добре си вземете пуканки. Учените твърдят, че в тях има повече антиоксиданти, отколкото в плодовете и зеленчуците, но само ако се ядат без сол, масло или някакви други добавки. Новината излезе от лабораторията на Джо Винсън, професор по химия, който преди десет години откри здравословните качества на шоколада. Според проведено от него изследване пуканките са богати на антиоксиданти, наречени полифеноли. Тъй като пуканките съдържат само 4% вода (при плодовете и зеленчуците тя е до 90%), то полифенолите в тях са в по-висока концентрация. Това се отнася и за сушените плодове, в които има много по-малко вода. Проф. Винсън обяснява, че пуканките са единствената закуска, която представлява 100% непреработени зърна. И въпреки че на много продукти пише, че са пълнозърнести, те всъщност са такива на 51%. Една порция пуканки може да ви снабди със 70% от дневната норма за пълнозърнести храни. Съчетанието между целулоза и антиоксиданти ги прави крале на закуската.

Има значение и начинът на приготвяне на пуканките. Когато са обработени с горещ въздух, те имат най-малко калории, а в микровълновата печка – два пъти повече. Ако добавите масло, увеличавате калориите още два пъти. Със сол или захар закуската се превръща в истински кошмар. Трябва да се знае още, че опаковката, в която се приготвят пуканките, съдържа химически вещества, които потискат имунната система при децата и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 209