На 1 юни, в Деня на детето, се учреди Инициативен комитет от граждани, неправителствени организации, лекари и общественици за построяването на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“. Те внесоха апел до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

България е единствената европейска страна, в която няма Национална педиатрична болница и малките пациенти и техните родители са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ. Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения на територията на София. Десетки родители са принудени да обикалят с децата си и многократно да чуват: „Не сте за тук“.

Реализирането на инициативата Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“ с диагностично-консултативни, лечебни, рехабилитационни, образователни и организационни функции ще осигури възможност за ефективна комуникация и екипна работа между отделните детски специалисти, което ще доведе до съкращаване на диагностично-лечебния процес. Болницата трябва да предлага не просто концентрация на скъпоструваща съвременна апаратура, а ефективното ѝ използване от висококвалифицирани специалисти. Детската болница трябва да осигурява своевременна, високоспециализирана спешна помощ, както и комплексна психологическа и социална подкрепа за децата и техните семейства, включително обучение на родители на деца с хронични проблеми, адекватна рехабилитация и палиативни грижи.

История на проблема: Идеята за построяването в София на многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. Проучванията показват, че в настоящия момент този начален строеж е неизползваем. През 1988-1989 г. е изготвен план на СГО за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и  изразходвани доста средства проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т. нар. „Царска болница”. Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии проектът е прекратен. 

 

 

 

Сподели във Facebook