Ракът на дебелото черво може да се открие рано

Всяка година у нас от рак на дебелото или правото черво заболяват около 4500 души, което е около 12,5% от всички тумори. Добрата новина е, че благодарение на все по-голямата информираност на хората, макар и бавно, се увеличава процентът на профилактичните прегледи, които са гаранция за ранна диагностика и по-ефективно лечение. Ако тази положителна тенденция се запази, специалистите вярват, че ще бъде преодоляна мрачната тенденция у нас заболяването да се открива твърде късно. В момента 38% от случаите се диагностицират в късен стадий - за разлика от развитите страни, където този процент е между 20 и 25.

По света честотата на заболеваемост от рак на дебелото и правото черво намалява от средата на 80-те години на XX век и отбелязва рязък - 30% - спад през последното десетилетие. Доказателство за това се открива след наблюдения на американски граждани над 50-годишна възраст и се дължи на факта, че доста от тях подлежат на профилактично изследване, наречено колоноскопия. Анализът на данните, направен от Американското онкологично дружество, показва, че спадът в смъртността от този вид рак е видим и се изчислява на около 3% годишно за периода 2001-2010 г. спрямо 2% на година през предходното десетилетие.

Според експертите без провеждането на скринингови програми броят на смъртните случаи би бил 2 пъти по-голям. Именно със скрининга учените обясняват факта, че за последните 35 години смъртността от този вид рак е намаляла почти 2 пъти. Въпреки това обаче ракът на дебелото и правото черво остава третият най-често откриван вид злокачествено новообразувание (след рак на белия дроб и на простатата при мъжете; рак на гърдата и на матката при жените). В България той е втората водеща причина за смърт от онкологично заболяване.

Проучването показва също, че честотата на този вид рак сред хората над 65-годишна възраст е намаляла със 7% на година за периода от 2008 до 2010 г. Междувременно процентът хора, които са били подлежащи на скрининг, е нараснал от 55% на 65% през последното десетилетие. Най-голямо значение според специалистите има фактът, че при този скрининг се откриват навреме полипи на дебелото черво - ако се отстранят, се предотвратява прерастването им в тумори.

Смята се, че наследственият фактор има значителна роля при рака на дебелото черво. Специалистите препоръчват хората да си правят профилактични прегледи след навършване на 50 години. Тези изследвания могат да бъдат три вида: колоноскопия на всеки 10 години; тест за наличие на кръв в изпражненията – всяка година, или сигмоидоскопия на всеки 5 години, заедно с тест за наличие на кръв в изпражненията на 3 или 5 години.

Една по-нова разновидност на колоноскопията се прави с т.нар. КТ скенер. Това е вид виртуална колоноскопия, която се прави без вкарване на оптична камера в дебелото черво. Така процедурата е неинвазивна, не се прилага упойка и е дори по-чувствителна от колоноскопията.

Открит навреме, ракът на дебелото и правото черво е лечим, но дори и при напредналите стадии има много шансове болестта да се контролира и овладее. Доказано е, че петгодишната преживяемост при ранните стадии е 80-90%, а при късните – едва между 30 и 60%.

Най-честите симптоми на заболяването като намаляване на теглото, слабост, анемия, неразположение или „бучка“ в коремната кухина, смущение в дефекацията и/или кървене са нехарактерни и често се бъркат с банални заболявания като хемороиди, което води до забавяне на диагнозата и по-неблагоприятен изход от болестта. Ранното разпознаване на симптомите и навременната консултация с лекар са от решаващо значение.

Какво съветват специалистите:
• Спазване на разумен хигиенно-диетичен режим, тъй като прекомерната консумацията на месо, животински мазнини и алкохол увеличава риска от поява на рак на дебелото и правото черво. Намалената консумация на храни с високо съдържание на фибри и наднорменото тегло също повишават риска от заболяването.

• Навременно посещение при специалист още при първите подозрителни симптоми като лесна умора, анемия, загуба на тегло, отпадналост, неразположение в корема, бучка в корема и кървене. Това е особено валидно за хора над 60 години, тъй като 83% от случаите са открити в тази възрастова група. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94