Здраве

13 Януари 2015

1657

Животът днес

Ракът на простатата се доказва с биопсия

Все повече мъже търсят уролог за профилактичен преглед на простатата, казва в интервю за CredoWeb д-р Юлиан Коцев от „Хил клиник“. Хубавото е, че вече целенасочено се полагат усилия за профилактика и ранно откриване на рака на простатата. В България статистиката показва, че това е едно от най-честите злокачествени заболявания при мъжете, а и смъртността от този тумор е висока. Причината е, че все още повечето мъже търсят помощ едва при оплаквания – болки или намаляване на теглото. За съжаление тези симптоми се проявяват в по-късните стадии, когато по-трудно можем да повлияем, посочва д-р Коцев. Целта тогава е да се удължи животът на болния, но не може да се говори за излекуване.

Няма друга профилактика освен преглед при специалист. Той включва набор от изследвания, които мъжете над 50-годишна възраст би следвало да си правят всяка година - ректално туширане, ехографско изследване, изследване на PSA. По-високите стойности на PSA са важни, но не са решаващи за диагнозата. Има фактори, които могат да доведат до повишаване на стойностите на PSA. Когато те бъдат изяснени и останат обосновани съмнения за рак на простатата, се прави биопсия, чрез която се доказва диагнозата. 

Възрастта е основният рисков фактор. Вторият е генетичната предиспозиция – т.е. има унаследяване. Мъжете, които имат във фамилията близки роднини с рак на простатата, трябва да започнат профилактика на по-ранен етап – от 45-годишна възраст. Гените повишават риска, но това не означава, че задължително ще се стигне до карцином. Просто при такива фамилии вниманието трябва да бъде повишено. 

Ако данните от всички изследвания – биопсия, ЯМР или скенер, костна сцинтиграфия, покажат, че ракът е съсредоточен само в жлезата, тогава се прилага дефинитивно лечение. Целта на операцията е да отстрани целия орган заедно с раковия процес. В ранен стадий успеваемостта при този метод е много висока. При голяма част от мъжете преживяемостта е над 15 години, което в онкологията се води излекуване.

Още за болестите на простатата четете в credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 128