Ранички в устната кухина – нека не свикваме с тях!

Д-р Таня БАРАШКА, лекар по дентална медицина

Почти всеки човек е изпитвал неприятното усещане и болка при появата на раничка в устната кухина. Обикновено раничката изчезва от само себе си в рамките на седмица. След известен период от време е възможно също така спонтанно да се появи отново. Тази последваща поява говори за наличието на така наречената афта. Но не оставайте с впечатлението, че всяка една рана в устната кухина е афта. Повтарящите се афти или афтозен стоматит е диагноза, която може да бъде поставена от вашия зъболекар.


Афтите се срещат при хора от всички възрасти, но появата им е особено честа и характерна при децата и при хора, потребители на зъбни протези. Те са ранички с характерна големина и форма, които нарушават целостта на лигавицата на устната кухина. Не се появяват повече от четири наведнъж. Силно болезнени са при допир с език или при попадане на храна и течности върху тях. Соленото и киселото особено силно дразнят раничките. За децата усещането е толкова неприятно, че могат изобщо да откажат да се хранят, докато афтата заздравее. Това от своя страна сериозно притеснява родителите.

Главна причина за появата на афти е спад в имунната система.
Тогава организмът сам произвежда антитела срещу собствения си епител на устната кухина.
Замърсяванията на устната кухина често водят до инфекции, които могат да прераснат в ранички. Твърди, груби или остри предмети, попаднали в устата, могат да наранят лигавицата. Така образувалите се малки ранички лесно се инфектират от бактерии и също водят до появата на афти.

Често срещана е и връзката на появата на ранички с носенето на зъбни протези, ортодонтски апарати или брекети. Фината лигавица на устата лесно може да се нарани от пластмасовите или металните елементи. В допълнение влошената хигиена на устната кухина и повишеното наличие на микроорганизми допринасят за локалното възпаление и дразнене.
Появата на афти може да се свърже и с алергия към някои храни, както и при непълноценно хранене – при недостиг на витамини от група В, витамин С, цинк, желязо, калций и фолиева киселина.

За преодоляването на болката и ликвидирането на афтата съществуват продукти под формата на гелове, които се нанасят на раздразнените места. Гелът успокоява болката, действа противовъзпалително, ускорява заздравителния процес и увеличава устойчивостта на лигавицата. Качественият продукт не предизвиква странични реакции като чувство на парене, тръпнене, промяна на вкуса.

За лечението на афтите и раните в устната кухина е важно да се спрем на продукт, изграден от естествени съставки (например растителни масла) и без съдържание на алкохол. Важно е да се ликвидира болката у деца и възрастни още в началото на нейната поява.
И не забравяйте редовните посещения при вашия стоматолог! Бъдете отговорни по отношение на здравето и хигиената на устната си кухина, за да си осигурите по-добро качество на живот.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94