Разтворимото и мляното кафе са различават по начина на производство, вкуса, аромата, съдържанието на полезни вещества и кофеина в състава им.

Разтворимото (инстантно) кафе се е появило през 1899 г. благодарение на американския учен от японски произход Сатори Като. Той изобретил технологията за производство на разтворим чай, след което по същия начин направил и разтворимо кафе. Пет години по-късно английският химик Джордж Констант Вашингтон създал технологията и за първи път пуснал на пазара напитката, наречена Red E Coffee.

През 30-те години на ХХ век швейцарският химик Макс Моргенталер изобретил кафето на капсули, което запазвало всички свойства на зърната и издържало дълго време. За да се получи напитката, е достатъчно само да се добави вода. Продуктът имал огромен успех сред войниците по време на Втората световна война.

Според статистиката днес по света се изпиват над 2,25 млрд. чаши кафе дневно. Голяма част от него е разтворимо. То се прави от екстракт, приготвен от зърната на кафето. Те се пекат и мелят, а полученият прах се запарва. След това екстрактът се изсушава. Разтворимото кафе може да бъде на прах или на гранули.

Разтворимо кафе или мляно

Основното предимство на разтворимото кафе е бързината на приготвянето му и по-дългия срок на съхранение. Диетолозите обаче съветват да се откажем от него или поне да намалим употребата му до минимум. Причината е, че разтворимото кафе прекалено много стимулира отделянето на стомашен сок. Затова хората, страдащи от заболявания на стомаха, не бива да го пият, особено на гладно. Освен това при производството му се използват различни оцветители, стабилизатори, емулгатори  и други добавки. То се прави от най-евтините и бракувани кафени зърна. Кафето без кофеин също не се препоръчва, защото някои производители използват за производството му киселини и разтворители, които са вредни.

Натуралното мляно кафе е по-безопасно за здравето, защото в него няма химически вещества, влияещи върху киселинността на стомаха, но съдържа повече кофеин от разтворимото. Средното количество кофеин в една чаша разтворимо кафе е 60-80 мг, а в мляното – 80-150 мг. Натуралното кафе съдържа много полезни за организма вещества, между които антиоксиданти, отлагащи стареенето и предпазващи от онкологични заболявания. То е богато още на витамини, калий и магнезий, които са важни за сърдечносъдовата система. Всичко това липсва в разтворимото кафе.

Сподели във Facebook