Повечето хора са убедени, че кариесът не е сериозен проблем и в най-лошия случай може да останат без зъб. Стоматолозите обаче предупреждават, че заболяванията в устната кухина са бомба със закъснител и могат да доведат до далеч по неприятни здравословни проблеми. Какви са те?

1. Инфаркт

Развалените зъби може да станат причина за исхемична болест на сърцето и инфаркт. Освен това при хората с хроничен пародонтит рискът да се стигне до сърдечна недостатъчност е по-висок около два пъти. Бактериите, които се разпространяват при пародонтит, попадат в кръвоносната система, предизвикват възпалителни процеси в кръвоносните съдове и даже помагат за образуването на тромби. Това в крайна сметка може да доведе до сериозни сърдечносъдови проблеми. Естествено, това се случва не веднага и при липса на стоматологично лечение.

2. Гастрит, язва

Ако в устната ви кухина се развиват възпалителни процеси, имате развалени или липсващи зъби, вие не можете качествено на дъвчете, което увеличава натоварването върху храносмилателната ви система. В стомаха ви попада не добре смляна храна и на него ще му е необходимо повече време за обработването ѝ, а това вече е крачка към хроничния гастрит, панкреатита или язвата. А ако имате възпалени венци, това предизвиква активно размножаване на бактерии, които със слюнката и храната попадат в стомашно-чревния тракт. Там те продължават да нанасят непоправими щети върху здравето ви.

3. Проблеми с кожата

Възпалените венци и развалените зъби оказват влияние върху състоянието на кожата. Както вече споменахме, бактериите от огнищата на възпаление попадат в кръвта и стомашно-чревния тракт, предизвиквайки патологични процеси. А това винаги се отразява върху епидермиса и се характеризира с появата на пъпки, акне и други възпаления. Обикновено хората започват битка с външните прояви, без да се замислят какъв точно е източникът на проблемите им.

4. Синузит

Кариесът е в състояние да провокира постоянна ангина, хроничен синузит, отит и даже конюнктивит. Затова, ако често боледувате, причината може да не е в отслабналия имунитет, а в лошото състоянието на зъбите ви.

5. Инсулт

Проучване на японски специалисти доказа, че загубата на зъб може да доведе до инсулт в по-късен етап от живота. Установено било, че пациентите, преживели инсулт на 50-60-годишна възраст, имат значително по-малко зъби, отколкото връстниците им, които нямали тези проблеми.

6. Мигрена

Зъбите са свързани с троичния нерв, а той – с мозъка. Това е и причината понякога пренебрегнати проблеми със зъбите да предизвикат хронична мигрена.

 

 

Сподели във Facebook