Редовната употреба на мазни видове риба като сьомга, херинга, пъстърва или сардина в детска възраст намалява с 50% риска от появата на астма с напредване на възрастта. До този извод стигнаха учени от Великобритания, след като проведоха изследване с участието на 4 500 деца, родени след 1990 г., пише The Daily Mail. Оказало се, че употребата на максимално количество полезни за здравето омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, намалява чувствително опасността от появата на опасното заболяване.

Според експертите във Великобритания само 25% от младите семейства с деца на възраст от 5 до 11 години включват в менюто си риба не по-малко от два пъти седмично. А всяко 11-то дете или 1,1 млн. страдат от астма. В повечето случаи заболяването започва именно в детството, подчертават учените.

Сподели във Facebook