Здраве

14 Февруари 2018

Животът днес

Изброявайки опасните за здравето външни фактори, специалистите обикновено наблягат на замърсената околна среда, наднорменото тегло, вредните навици и др. Но последни изследвания установиха, че най-голямата опасност за младите хора е липсата на социални контакти, т.е. самотата.

Оказва се, че вредата от продължителната социална изолация е по-голяма от пушенето, алкохола или затлъстяването, твърдят учени от университета в Куинсланд, Австралия. Опасността се крие в това, че хората дори не подозират за негативния ефект от самотата. Специалистите стигнали до този извод, след като анализирали здравословното състояние и начина на живот на 500 души. Доказано било, че хората, които имат социални контакти, живеят по-дълго и по-добре от своите самотни връстници. А изолацията повишава риска от преждевременна смърт на възраст до 35 години с 30%.

Австралийските учени съветват лекарите да разширят препоръките си към своите пациенти. Освен здравословен начин на живот и правилно хранене те трябва да включат още срещите и контактите с близки и приятели.

Сподели във Facebook