В неголеми количества хубавото вино оказва върху организма благотворно влияние. Според експерти от Американската кардиологична асоциация умерена употреба означава 100-120 мл на ден.

Напитката на боговете има много здравословни ефекти, твърдят учените. Кои са полезните ѝ предимства:

Гарантира дълголетие

При хората, които пият качествено вино смъртността е с 34% по-ниска в сравнение с хората, употребяващи други спиртни напитки. Такива са резултатите от изследване, проведено от финландски специалисти в продължение на 29 години, в което са взели участие 2468 мъже.

Намалява риска от сърдечен пристъп

При умерено пиещите хора, страдащи от повишено кръвно налягане, с 30% е по-нисък рискът от сърдечен пристъп в сравнение със заклетите трезвеници. Информацията публикуваха експерти от Харвардската школа по обществено здраве.

Понижава опасността от сърдечносъдови заболявания

Веното съдържа антиоксидантът процианидин, който предпазва хората от сърдечносъдови проблеми. Става въпрос за натурално вино без каквито и да било химически добавки. До този извод са стигнали специалисти от Великобритания.

Предпазва от диабет тип 2

При умерено пиещите хора рискът от появата на диабет тип 2 е с 30% по нисък от този при употребяващите други напитки. Това доказаха учени от Амстердам, които проведоха 12-годишно изследване с участието на 369 862 души.

Понижава риска от инсулт

Опасността от образуване на съсиреци в кръвта е с 50% по-ниска при хората, пиещи качествено вино в малки дози. Такива са резултатите от 8-годишно изследване на учени от Колумбийския университет, в което са участвали 3176 души.

Пази от катаракта

Любителите на виното са с 43% по-малко склонни към катаракта отколкото употребяващите бира, твърдят специалисти от Исландия.

Понижава риска от рак на дебелото черво

Умерената употреба на вино (особено червено) понижава риска от рак на дебелото черво с 45%.

Сподели във Facebook