Здраве

8 Септември 2017

Животът днес

Американски учени определиха седем ключови мерки, с чиято помощ хората могат да разчитат на ясен ум и добра памет в преклонна възраст. Според специалистите от университета в щата Мичиган рисковите фактори, които предизвикват атеросклероза, са причина и за развитието на болестта на Алцхаймер, както и на другите форми на старческо слабоумие. Заедно със  сърдечносъдовите болести и инсултите те са една от главните причини за смърт в развитите страни. По оценка на Световната здравна организация около 75 милиона жители на планетата ще страдат от такива проблеми през 2030 г., поради което учените днес активно се занимават с причините за развитието на тези болести и се опитват да открият начини за понижаване на вероятността от появата им с напредването на възрастта.

Специалистите подчертават, че най-важните за здравето фактори са диетата, липсата на вредни навици и начинът на живот. Безспорно употребата на мазна и вредна храна в пъти увеличава вероятността от развитието на сърдечносъдови и мозъчни заболявания, а спортът и здравословният начин на живот могат да предотвратят появата им.

Учените определиха седем важни рискови фактора, чието елиминиране може забележимо да намали вероятността от развитието на сърдечносъдови заболявания и старческо слабоумие. Необходимо е хората да следят кръвното си налягане, както и нивото на холестерол и инсулин в кръвта, да запазят физическата си активност през целия си живот, да се хранят здравословно, да се избавят от наднорменото тегло и да не посягат към тютюна. Спазването дори само на едно от тези правила, снижава вероятността от посочените по-горе здравословни проблеми с 50%, а спазването на всичките гарантира мечтаното от всеки дълголетие, запазвайки ясен ум и добра памет.

Сподели във Facebook