Регионите в Китай, където е констатиран дефицит на селен, смъртността от COVID-19 е най-висока, установиха учени. Този елемент се съдържа в почвата и във водата, в отделни храни като ядки, семена, зърнени и млечни продукти, гъби, яйца, месо, риба и др.

Селенът е много важен за дейността на имунната система и в зависимост от неговата концентрация се променят реакциите на човешкия организъм на вирусните инфекции. При дефицит на селен те протичат по-тежко и по-често с фатален изход. Наскоро проведено изследване откри, че поради особености в състава на почвата в отделни части на Китай, населението страда от недостиг на този елемент. При жителите на областите с високо ниво на селен обаче вероятността да оздравеят от коронавирус е била максимална. В град Енши, провинция Хубей, където е регистрирано най-високо ниво на употреба на селен в страната, броят на излекуваните от COVID-19 е почти три пъти по-голям в сравнение със средните показатели в другите части на Китай. А в провинция Хъйлундзян, където употребата на този елемент е най-ниска в света, смъртността от COVID-19 била 5 пъти по-висока.

Сподели във Facebook