Учени от Италия доказаха, че употребата на черен шоколад понижава риска от развитие на невродегенеративни заболявания на главния мозък.

Специалистите анализирали резултатите от редица научни изследвания и установили какво е въздействието върху мозъка на флавоноидите – биологично активни вещества, съдържащи се в какаовите зърна. Учените провели и експеримент с участието на доброволци, които пили какао и яли шоколад в продължение на пет дена до три месеца. Оказало се, че продължителната и умерена (две парченца на ден) употреба на черен шоколад помага за подобряване на вниманието, паметта и способността да се задържа в мозъка информация, необходима например за решаване на логически задачи.

Специалистите обаче отбелязват, че трябва да се държи сметка за високата калоричност на шоколада, както и за съдържащите се в него кофеин и теобромин (в големи количества може да нанесе вреда на организма) и различни добавки, снижаващи ползата от продукта.

Преди време учени от Харвардския университет съобщиха, че шест блокчета шоколад на седмица понижават риска от развитие на аритмия. Британците откриха връзка между употребата на шоколад и опасността от предсърдно мъждене.

Според учените шест 30-грамови блокчета на седмица намаляват писка от аритмия при мъжете с 23%, а при жените с 21%.

Сподели във Facebook