Здраве

22 Октомври 2019

Животът днес

Шумовото замърсяване вреди на хората и на световната икономика не по-малко от въглеродните емисии и промишления смог. Този факт рядко се споменава, но едва ли някой ще оспори, че децибелите са сериозен проблем на нашата цивилизация. И от мръсния въздух, и от шума хората боледуват и губят години от пълноценния си живот.

Защо шумът е опасен?

„Шумът само от транспорта оказва вредно влияние върху здравето на всеки трети жител на Европа“, се казва в официалния сайт на Световната здравна организация (СЗО). Хората обаче рядко обръщат внимание на този проблем.

Най-комфортното за човешкото ухо ниво на звука е 20-30 децибела (дб.). Така шумят дърветата. В ресторанта можем да чуем до 60 дб., на строежа – 80-90 дб., на рок концерт – 100-120 дб.

През 2018 г. от СЗО сигнализираха, че звукът от транспорта започва да влияе зле на хората на ниво над 53 дб. А нормалният ритъм на съня се нарушава след 42 дб. По данни на организацията основните негативни последици от шумовото замърсяване са повишен риск от сърдечносъдови болести, забавяне на когнитивните способности (особено при децата), нарушения в съня, раздразнителност. Но това не е всичко. Повишените децибели може да предизвикат мускулно напрежение в шията и раменете, учестено сърцебиене, главоболие, паника и безпокойство.

„Проблемът не е само в децибелите, с които сме свикнали да мерим нивото на шума. Има още една важна характеристика – честотата на звука, предупреждават от СЗО. – Преди няколко години изследвахме шумовите следи, които оставят в Лион доставчиците на продукти в магазините. Оказа се, че най-дразнещ е острият звук от платформата, която спуска товарите на земята. По децибели този звук не е висок, но е толкова неприятен, че буди всички, които живеят наоколо“.

Затова и задачата на градските власти е много сложна, когато иска да се пребори с шумовото замърсяване.

Колко струва битката с децибелите

Има много изследвания, чиято цел е да оценят вредата от шума за икономиката. Авторите на доклада на Европейската агенция за околна среда, публикуван през 2014 г., твърдят, че икономическите загуби от транспортния шум в Евросъюза е 40 млрд. долара годишно. В световен мащаб сумата е още по-стряскаща – около 616 млрд. долара на месец. Ако става въпрос за големите градове, само икономиката на Лондон губи заради шума над 9,4 млрд. долара годишно, Ню Йорк – над 8,8 млрд., Берлин – над 3,7 млрд.

Как да се справим?

Повечето хора смятат, че поставянето на качествена дограма може да ги спаси донякъде от шума. И те са прави. Остава проблемът на работните места, които невинаги са изолирани от децибелите.

Съществуват два подхода в борбата с шумовото замърсяване. Според първия от звуците в града трябва по принцип да се избавим. Вторият разглежда шума като естествена среда на обитаване. От него няма как да се отървем, затова в градовете трябва да се създават позитивни звукови ландшафти – места, където има шум, но той е приятен и от него не искаш да се скриеш.

Според специалистите техническите средства са ефективни и необходими. Не може да се подценят нито шумопоглъщащите стени покрай шосетата, нито стъклопакетите в апартаментите. Но бизнесът – собствениците на офиси и работодателите също трябва да решат проблема, защото от комфорта на работните места зависи резултатът от труда на хората. Идеите за намаляване на децибелите в офисите са много и за тях не бива да се жалят средства, предупреждават и икономисти, и лекари.

Всички обаче са единодушни, че хората трябва да се стараят дори за малко да прекарват в естествена звукова среда. Ако наблизо няма парк, включвайте си записи с шума на прибоя например, на дъжда или на пеенето на птиците. Слушайте по-често музика, отнемаща стреса. И не на последно място – постарайте се преди лягане да сведете до минимум дразнещите звуци в дома си, независимо дали идват от телевизора, от компютъра или от смартфона.

Сподели във Facebook