Гръбначният стълб е опората на цялото тяло, която позволява то да бъде подвижно, гъвкаво и стабилно стъпило на краката си. Най-общо, гръбнакът най-често се състои от 33 прешлена, свързани здраво помежду си, които имат четири извивки – шийна, гръдна, кръстовидна и поясна. Тези извивки формират S-образната форма на гръбначния стълб. Погледнат от страни – следва да бъде прав. При деформация на гръбнака и промяна на неговата структура и извивки, специалистите по неврохирургия говорят за сколиоза.

На 26 юни отбелязахме Международния ден за осведоменост за сколиозата – ден, който ежегодно има за цел да „вдигне“ шум и да повишава информираността на обществото за значимостта на заболяването и отражението му в ежедневието на пациентите.

Възрастта, при която обичайно се проявява, е сравнително ранна

– между 10 и 14-годишна възраст. Но не е изненадващо, имайки се предвид начина на живот на съвременните деца – часове наред седнали на чин, бюро, пред най-различни екрани и устройства, за да се забавляват, учат, а през последната година – дори и само, за да комуникират с приятелите си. Неправилната стойка, независимо дали е при деца или при по-възрастни, наднорменото тегло и липсата на физическа активност водят до изкривяване на гръбначния стълб и хронични проблеми с гърба, казва д-р Владимир Пранджев, началник на отделение „Неврохирургия“ на Военномедицинска академия (ВМА).

Симптомите на сколиозата са сравнително видими и поставянето на диагнозата не затруднява специалистите. Често пъти се наблюдават изкривявания в областта на рамената, талията, крайниците, нарушения в походката и други видими асиметрии.
Едни от първите симптоми са болките в гърба. По-рядко се наблюдава изтръпване на крайниците, проблеми с дишането или други по-тежки симптоматики, изтъква д-р Пранджев.

Характерни белези на сколиозата:

  • едното рамо изглежда по-високо или по-ниско от другото;
  • едното рамо изглежда с по-заоблен контур;
  • гръдният кош изглежда хлътнал и несиметричен;
  • главата прави впечатление, че не се намира в средата на раменете;
  • талията е неравна или наклонена;
  • тазът е наклонен или завъртян настрани;
  • единият хълбок е по-високо от другия;
  • единият крак изглежда по-къс от другия – въпреки, че дължината на крайниците е еднаква, наклонът на таза е причина за оптичното скъсяване на краката;
  • забелязва се нарушаване на походката.

При първи признаци на изкривяване на гръбначния стълб, независимо в коя възраст се наблюдават,

трябва да се потърси помощ от специалист.

Често се случва заболяването да бъде диагностицирано в доста по-късна възраст от неговата поява.

Най-честите оплаквания на пациентите със сериозни деформации са засилване на болките в гърба при движение на торса; изтръпване на крайниците, намалена чувствителност или боцкане; лесна уморяемост; проблеми с дишането и сърдечни оплаквания.

Сколиозата има различни стадии

и ако е „уловена“ при първите симптоми, лечението започва с поредица от коригиращи упражнения, които имат за цел да намалят изкривяването и „да върнат“ гръбначния стълб в правилната му форма.

При по-напреднало развитие на заболяването е възможно поставянето на различни колани, шини и други средства, които също имат за цел да коригират изкривяването. Когато заболяването прогресира твърде бързо и води след себе си други нелеки усложнения, се стига и до оперативна намеса.

Ежедневието ни е изпълнено със значително натоварване, стрес, бързане и много динамика. Всичко това, придружено с неправилната стойка и липсата на физическа активност, провокира проблемите и изкривяванията на гръбначния стълб. При пациенти със сколиоза не се препоръчват тежки физически натоварвания, тежък физически труд и други дейности, които водят до претоварване на гръбнака.

Килограмите в този случай също не са без значение

Наднорменото тегло води до намалена мускулна сила, а това увеличава натоварването на гръбначния стълб, предупреждава неврохирургът и напомня, че на първо място е важно да познаваме тялото си и да не си спестяваме консултациите при специалист, когато забележим проблем.

Тъй като в повечето от случаите на гръбначно изкривяване причините остават неизвестни, предпазването от това заболяване на практика е невъзможно. Ако в семейството има регистрирани случаи на сколиоза е препоръчително още от ранна възраст детето да бъде преглеждано от ортопед. Профилактичните прегледи са изключително важни за навременното откриване и лечение на сколиозата.

Има заболявания, които не болят, протичат тихо, без симптоми и без „много шум“. Но има и такива, каквато е сколиозата, които дават ясни индикации, че има проблем. Важно е да се вслушваме в тялото си и неговите сигнали, за да си помогнем навреме, казва още д-р Пранджев.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook