Шведски учени обявиха радостна новина за любителите на слънчевите лъчи. Оказва се, че те удължават живота. Изследването проведоха учени от Каролинския институт в Стокхолм, които в продължение на 20 години следили внимателно състоянието на голям брой жени.

Любителите на слънцето живеят по-дълго

Установено било, че след 20 години броят на починалите жени, които избягвали слънцето, бил два пъти по-голям от броя на тези, които обичали да се излагат на слънчевите лъчи. Главната причина за увеличената им продължителност на живот била, че те значителното по-рядко страдали от сърдечносъдови и други заболявания, с изключение на раковите.

Учените подчертават и факта, че произвежданият от организма под въздействието на слънчевата светлина витамин D противодейства на остеопорозата и диабета. Освен това слънчевите лъчи повишават настроението, като стимулират производството на собствени хормони на щастието – ендорфини.

Колко голяма е опасността от рак на кожата

Учените отчитат, че за любителите на прекаленото излагане на слънце съществува повишен риск от кожен рак. Но те обръщат внимание и на общата статистика и по-скоро на цифрите от данните на Световната здравна организация. През 2012 година в света са починали 56 милиона души. Диагнозата рак е отнела живота на 8,2 милиона души, което съставлява малко по-малко от 15%. А ето и цифрите на починалите от различните видове рак:

  • на белите дробове - 1,59 милиона смъртни случаи;
  • на черния дроб - 745 000;
  • на стомаха - 723 000;
  • на дебелото черво - 694 000;
  • на гърдата - 521 000;
  • на хранопровода - 400 000.

В този списък заради ниската честота на заболяването не попада ракът на кожата. Той се нарежда след рака на хранопровода и съставлява 0,71% от всички смъртни случаи вследствие на болести. В същото време за този период от сърдечносъдови заболявания са починали 17,5  милиона души, което съставлява 30% от смъртните случаи.

Слънцето спасява от сърдечносъдови заболявания

Слънчевите лъчи могат да предизвикат кожен рак, но в общия списък смъртността от него е по-малко от един процент. В същото време те спасяват от болести, които имат огромен дял в основните причини за смъртност. Не е разумно да избягваш слънцето като профилактика срещу кожни тумори и да се лишиш от защита срещу по-вероятните причини да напуснеш този свят.

Слънчевият загар е полезен, но не за всички

За съжаление има хора, за които излагането на слънце е противопоказно.

Медиците определят 6 типа кожа.

От първия тип са хората със снежнобяла кожа, светла или леко червеникава коса, сини или зелени очи.

Към втория тип принадлежат хората със светла кожа, руси коси и зелени до светлокафяви очи.

Третият – хората с маслинена или с цвят на слонова кост кожа, тъмноруси или кестеняви коси, кафяви, по-рядко черни или сиви очи.

Четвъртият тип е "южняшкият", на хората със смугла кожа без лунички, тъмни очи и тъмни коси.

Петият тип е азиатската кожа. Това са хората с много тъмна кожа без лунички, тъмнокестеняви или гарвановочерни коси и дръпнати източни очи.

Шестият тип кожа е на хората от негроидната раса.

Хората от първия тип не трябва изобщо да се пекат, за тези от втория тип е допустимо, но те трябва да внимават и да не се излагат на слънчевите лъчи повече от 15 минути. Третият тип не изгарят, но при продължително излагане на слънце ускоряват стареенето на кожата си. Само последните 3 типа могат да се припичат на слънце без особени последствия, но все пак фанатичното излагане на ултравиолетовите лъчи не е желателно.

Кога да потърсите дерматолог

Има хора с кожни заболявания, някои от тях диагностицирани като предракови. Ако се появят сърбежи, болки, люпене, нови брадавици и петна по кожата, се обърнете към специалист дерматолог. Особено ако имате намерение да правите слънчеви бани.

Хора, които искат да добият тен, но нямат възможност да се пекат

Те могат да се осланят на данните на Световната здравна организация, според които необходимата доза витамин D се синтезира в организма само за 15 минути излагане на лицето и ръцете на слънце.

В заключение може да се каже, че със своето изследване шведските учени реабилитираха прилаганата от незапомнени времена слънчева терапия, която е достъпна и безплатна за всички.

Сподели във Facebook