Д-р Малена ГЕРГОВСКА , дерматолог

Най-честото усложнение след употреба на тежки дезинфектанти е екземата, възможно е да възникне и алергична реакция.

В условията на пандемия от коронавирус освен социалната изолация Световната здравна организация, Министерството на здравеопазването и всички специалистите препоръчват като важна мярка срещу разпространението на заразата редовното миене на ръцете с вода и сапун, кактo и употреба на дезинфектанти. Но много от хората, които често използват силни препарати на алкохолна основа или пък латексови ръкавици, вече имат оплаквания като зачервяване и раздразнение. 

Как да спазваме стриктна хигиена и има ли опасност за кожата, ако не се погрижим за нея? 

Рискът има едно име и това е контактен дерматит, без значение дали този дерматит ще бъде алергичен, при доста по-малка част от хората, или иритативен, т.е. контактен дерматит от дразнене. Трябва обаче да се спазват всички препоръки за хигиена. Това, което е необходимо да се прави, е наред с дезинфектанта и сапуна задължително да има крем за ръце, който да се използва след всяко дезинфекциране на ръцете, независимо дали сте на улицата или вкъщи. Особено при по-възрастните хора кожата изтънява, а тази, която е на гърба на дланите, е изключително уязвима на външно въздействие и неслучайно там първо личи нейното остаряване.

Препоръките включват задължителна употреба на крем за ръце, който едновременно овлажнява и омазнява кожата. Но ще има и група от хора, които ще направят алергична реакция, за тях ще се налага специално лечение. Има и хора, които са с алергия и към ръкавиците, като в този случай те трябва да употребяват специални ръкавици, които отвътре са с памучно покритие.

Кожата „помни“, че сте ѝ причинили това миене и задължително ще реагира на тази честа дезинфекция с изтъняване и нарушаване на защитната си функция. Това означава само, че както се грижим за дезинфекцията, така след това да си спомним, че трябва да се погрижим и за кожата си.

Върху кожата се намира естествен микробиом, който се нарушава от допълнителната дезинфекция и затова грижата за нея е много важна! По-често възможно усложнение е появата на екзема или дерматит, което може да засегне до 80% от хората, употребяващи тежки дезинфекциращи средства, а около 20% може да направят алергична реакция към различните вещества. 

Ако промените по кожата на ръцете не преминават, независимо от допълнителните грижи, ще бъде необходимо да се направят алергологични тестове за установяване на причинителя на алергията. Тези проблеми често засягат медицинските специалисти, които употребяват много по-често дезинфектанти и ръкавици. Ако вече има наличие на кожно заболяване, то може също да се влоши, като най-често се засягат хората с атопичен дерматит и предразположение към алергични реакции, тъй като от раждането си още имат по-суха и чувствителна кожа.

За записване на час за преглед и консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

0887 989 082

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook