Някога солта е била много ценна, струвала скъпо хората и много внимателно са я съхранявали. А да я разсипеш се е смятало за лоша поличба.

Практически солта била единственият консервант, благодарение на който предците ни са могли да запазят урожая си от зеленчуци например или добитото месо.

Но настъпил ХХ век. Хранителната промишленост се променила до неузнаваемост, в менюто на хората се появили полуфабрикати и консерванти, а в средата на столетието солта се превърнала в „бялата смърт“ – продукт, който трябвало да бъде избягван.

Много изследвания са доказали, че хората употребяват прекалено много сол. Тя се съдържа в консервите, в маринованите зеленчуци, в киселото зеле… Тя се добавя към почти всички готови продукти. Например в различните видове колбаси има 1 г сол на 100 г продукт, в сирената – до 2 г. В майонезите също се добавя по 1 г на 100 г, но в други сосове това количество може да е доста по-голямо.

Според препоръките на специалистите хората трябва да употребяват 5-6 г на денонощие, но в повечето случаи те консумират около 10-15 г, т.е. два-три пъти над нормата.

Доказано е обаче, че без сол също не може. Очевидно всичко е в баланса, твърдят учените. Според тях солта е основният доставчик на натрий и хлор, без които е невъзможно да се образуват главните съставки на стомашния сок.

Натрият е много важен за организма ни. Заедно с калия той регулира обменните процеси, необходими за нормалната дейност на клетките.

Проблемът е, че от древността хората са получили много калий от растителната храна, а натрият в менюто им е бил в ограничени количества. Затова организмът им се е научил да се запасява с излишъка от натрий, а допълнителният калий бързо да се отстранява.

През последния половин век обаче ситуацията рязко се е променила. Хората консумират много малко растителни продукти, които съдържат калий, а солената храна с натрий е повече от необходимото. Натрият обаче продължава все така да се задържа в организма ни.

Учените отдавна доказаха, че солта причинява сериозни вреди на бъбреците, сърцето, артериите. А при нарушения в обменните процеси вследствие прекомерната употреба на сол в организма се задържат течности, появяват се отоци  и наднормено тегло.

Според изследванията намаляването на солта в менюто само с 3 грама може да понижи риска от инсулт с 22%, от инфаркт – с 34%, кръвното налягане се нормализира.

Ако хората искат да подобрят здравословното си състояние и да помогнат на сърдечносъдовата си система, е необходимо да наблегнат на продукти, съдържащи калий. Този елемент ще ни избави от излишните течности и ще предотврати образуването на отоци. Солта, обогатена с калий и магнезий, е полезна за страдащите от атеросклероза и наднормено тегло.

Сподели във Facebook