През последните няколко седмици има драстично увеличаване на заболеваемостта от остро гнойно възпаление на средното ухо при децата, което е необичайно за това време на годината. Някои от малчуганите се лекуват амбулаторно, но има и доста дечица, за които се налага да бъдат приети в болница.

За това алармира д-р Иглика Станчева от Детското УНГ отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тя уточнява, че в момента всички места в него са запълнени.

Според д-р Станчева две са основните причини:

  • Цялостното отпадане на противоепидемичните мерки, което е нормално да доведе до повишаване на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, тонзилити, ларингити.
  • Продължителната употреба на една и съща защитна маска и неправилното ѝ съхранение, което води до развитие на патогенни бактерии.

„Децата се върнаха към нормалния си ритъм на обучение – посещават детски ясли, градини, училища. В един затворен детски колектив вероятността за заразяване е по-голяма”, коментира специалистът.

Тя обръща внимание и върху друга, много по-тревожна тенденция:

зачестяват случаите, в които детските отити се оказват резистентни на традиционната антибиотична терапия

„В момента в отделението имаме няколко такива дечица. Това, разбира се, се е случвало и преди, но много рядко, докато сега е почти ежедневие”, уточнява д-р Станчева.

УНГ специалистът съветва родителите, ако забележат, че детето има хрема, която не преминава, болка в ушите, повишена температура (не е задължителна), да потърсят лекарска помощ. По-мъничките, които все още трудно могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отказват да се хранят, по време на сън се събуждат с плач, забиват главичка във възглавницата, пипат или дърпат ушичките, понякога е възможно да имат и повръщане.

Усложненията от отитите

макар и не много чести, могат да доведат до сериозни проблеми, сред които и необходимост от пробиване на тъпанчето, както и хирургична намеса, предупреждават лекарите в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook