В списание Neurology са публикувани резултатите от изследване на американски учени от университета „Дюк“. Според експертите редовните физически упражнения  не само понижават риска от когнитивни нарушения, а и могат да подмладят мозъка при възрастните хора.

За да стигнат до този извод учените провели експеримент с участието на 160 доброволци, които изпитвали трудности с концентрацията на внимание, паметта и водели застоял начин на живот, но все още нямали деменция. Участниците в експеримента били разделени на четири групи. Първата посещавала занятия по аеробика три пъти в седмицата, втората се придържала към диета, препоръчвана при хипертония. Доброволците от третата група и спортували, и се хранели диетично. А останалите водели обичайния си начин на живот.

Най-добри резултати показали възрастните хора от първата група, които не спазвали диета, но редовно спортували. Веднага след тях се наредили участниците в експеримента, които се занимавали с физически упражнения и се хранели здравословно. При хората, които водели обичайния си начин на живот, било установено влошаване на когнитивните способности.

Сподели във Facebook